Старозагорското училище „Васил Левски“ на 130 години

2511
Старозагорското училище „Васил Левски“ на 130 години
Снимка: Община Стара Загора

За отбелязването на годишнината Средно училище “Васил Левски” (СУ) е подготвена богата програма следващата седмица. Начало на чествания ще постави откриването на изложба от ученически рисунки във фоайето на община Стара Загора на 3 декември от 14:30 часа.

На следващия ден в залата на училището от 13:00 часа ще се проведе среща-разговор с Димитър Митев, артист от Драматичен театър „Гео Милев”, който е възпитаник на училището. От 15:00 часа третокласници ще пресъздадат празника Никулден. На следващия ден, 4 декември, клуб “Приятели на книгата” ще представят новото си творение в Час по мечти.

Навръх Никулден в двора на училището от 22:45 ще се състои флашмоб 13х10, а на 7 декември ще се открие обновената музейна сбирка в училището. Честванията ще завършат на 10 декември, когато в 9:00 ще бъде открита изложба „Нашите учители творци”, ще има пътешествие в приказния свят с първокласниците, танци, ученическо състезание “О, Еврика!”, ще се пеят най-хубавите български песни. От 11:30 ще има среща с бивши учители и ученици от училището и ще бъде представена книга за историята на СУ “Васил Левски”. Честванията ще завършат с тържествен концерт от 18:00 в залата на Държавна опера - Стара Загора.

Началото на училището е поставено на 30 септември 1887 г., когато двамата будни старозагорци Никола Алтънков и Георги Бенев внасят искане в общината за откриване на ново училище. Следващата година е взето решение в сградата на завещаното от Николаки Стоилов място да бъде открито училище от първи до трети клас и през учебната 1888/1889 г. новото училище отваря врати и посреща първите си ученици.

Години след това е построена нова сграда и през учебната 1930/1931 г. отваря врати  Първа смесена прогимназия „Николаки Стоилов“.

Прогимназията е била с добре уредени кабинети по химия и физика, по естествена история, по рисуване, имала е гимнастически салон, кабинет по ръчен труд, в който ученици се учели на дърводелство, и картонажна за подвързване на учебници и книги. В школото се набирали по 800-900 ученици, разпределени в около 15 и повече паралелки от по над 40 ученика.           
П

Второ издание на “Гласът на младите” в Стара Загора

За втора година се провежда инициативата „Гласът на младите” на кмета Живко Тодоров и Младежкия общински съвет (МОС) в Стар...

ърва прогимназия „Николаки Стоилов” просъществувала до 1950 г., а през учебната 1950/1951 г. в сградата настаняват Педагогическо училище „Георги Димитров” с директор Деньо Денев. В него постъпват завършилите 10-и клас на гимназиите. За нуждите на педагогическото училище се открива образцово начално училище, което през 1954 г. се преименува на Базово начално училище.

През лятото на 1959 г. базовото училище се разделя на две - една част от учителския колектив и децата сформират Начално училище „Кирил Христов”, а останалата част – Базово основно училище.

През същата година се закрива педагогическото училище и се създава полувисшия институт за детски учители „Анастасия Тошева”, който през 1986 г. се обединява с Института за усъвършенстване на учители и се създава нов институт за повишаване квалификацията на учителите (ИПКУ).
От 1981 г. училището продължава своята история като Единно средно политехническо училище „Васил Левски”.

От 1994 г. педагогическия съвет решава да възстанови честването на  Деня на дарителя – Никулден, който отново се превръща в училищен празник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com