Съдебно-информационна система за гражданите стартира в Стара Загора

2276
Съдебно-информационна система за гражданите стартира в Стара Загора
Снимка: Актуално

Първата по рода си съдебно-информационна система за гражданите стартира днес в Стара Загора. Целта й е да подпомогне комуникацията на гражданите със съдебните институции, като им предоставя полезна информация за делата на включените съдилища, насрочените съдебни заседания, график на заседанията в реално време и генериране на различни видове бланки, използвани в съда.

Гражданите имат възможност да се абонират за информация по конкретно дело и автоматичното добавяне към календара на потребителя на открити съдебни заседания. 

Част от целите на платформата е да бъде повишена информираността на гражданите за процедурите в съдебната система и да се оптимизира времето им в съдебната сграда. 

Системата се състои от няколко допълващи се компонента - мобилно приложение, информационни интерактивни дисплеи в съдебната палата и вътрешна навигационна система, улесняваща ориентирането в сградата, която е във финална фаза на тестване. 

Разработената от екипа технология за позициониране на мобилните устройства в затворени пространства е уникална по рода си и е обект на допълнителна разработка и усъвършенстване. QR-кодове, поставени на ключови места в сградата, ще предоставят директно на мобилните устройства на потребителите разширена информация за конкретните канцеларии и деловодства, предоставяните от тях услуги, и необходимите за това документи. 

В шест училища и детска градина в Старозагорско има нови случаи на заразени с коронавирус

205 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие в Старозагорска област, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Сре...

Съдебно-информационната система е разработена от екип на Районен съд - Стара Загора. Това са Стефан Чертоянов, системен администратор в съда, и Емил Лангазов, софтуерен инженер с голям опит в информационните решения. Във всички фази на проекта съдействие са оказали ръководството, магистрати и служители от районното съдилище, както и от Окръжен съд и Окръжна прокуратура.

Разработени са версии на мобилното приложение за двете най-разпространени мобилни операционни системи, които са вече са достъпни за безплатно сваляне в съответните платформи. 

Версията, предложена в момента има базова функционалност, но разработчиците и ръководството на съда имат амбицията да разширяват и надграждат възможностите на системата, чиято модулна структура позволява бързо да се въвеждат нови функции и услуги. 

Съдебно-информационната система за гражданите е част от усилията на съдебната система за въвеждане и развитие на електронното правосъдие, и електронните услуги. Ръководството на съда и екипът на платформата са уверени, че подобни инициативи са стъпка за повишаване на доверието на гражданите към съдебната система. В същото време техническото решение е и част от мерките на съда във връзка с усложнената епидемична обстановка.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com