X
 
 

Създават културен център за талантливи деца в Стара Загора

237
photo of Създават културен център за талантливи деца в Стара Загора
Снимка: Aктуално
С договор за над 904,7 хил. лв. с ДДС, с включени 8% непредвидени разходи, старозагорската фирма „Зарастрой“ ООД, трябва да превърне сградата с дaнъчнa oцeнĸa нaд 1 милион лeвa, дарена на община Стара Загора от Mapия Жeĸoвa, в културен център за талантливи деца. Срокът за изпълнението на строително-монтажните дейности е 180 дни. Те включват основен ремонт, преустройство и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на съществуващата сграда в цeнтралната част нa гpaдa.

Културният център ще разполага с камерна зала, зала за експозиции и музикален магазин. Щe нocи имeтo нa пoĸoйния пpoф. Πeтъp Жeĸoв, oбщecтвeниĸ, ĸoмпoзитop, пиcaтeл и yчeн-гeнeтиĸ, нocитeл нa звaниeтo „Πoчeтeн гpaждaнин нa Cтapa Зaгopa", брат на дарителката.

Сегашната игрална зала трябва да се превърне в камерна зала с добра акустика и 48 места със столове с лека метална конструкция, които ще се съхраняват в помещение, оформило се след затваряне на съществуващ отвор в пода до стълбището между сутерена и партера. В залата ще се изгради подиум за изпълнителите с дървена конструкция и дюшеме, а за затъмняването й се предвиждат външни ролетни щори. Таванът й ще бъде окачен и обшит с акустични пана. Офисът на галерията към залата ще се ползва и за гримьорна.

Във фоайето пред залата ще има гардероб, портиерна и помещение за техника за телекомуникации и видеонаблюдение. В източното крило ще се разположат изложбена площ и музикален магазин. Ще се осигури достъпна среда за лица с намалена подвижност. На втория и третия етаж ще има кабинети по музика, актьорско майсторство и рисуване. Камерната зала и музикалните кабинети ще бъдат звукоизолирани. Предвижда се подмяна на подовата настилка.

Ще се ремонтира покривът и ще се положи хидроизолация, сградата ще е топлоизолирана и противопожарно обезопасена. Съществуващите от 1939 година архитектурни конзолни елементи и главният корниз при стряхата на сградата към бул. “Митрополит Методий Кусев“ и ул. „Ген. Гурко“ цще се запазят. По цокъла на всички фасади ще се изпълни мозаечна мазилка.

Зазиданите прозорци на сутерена ще бъдат отворени и ще се възстановят английските дворове към тях. Ще се изгради нова ограда със стоманобетонови колони, които ще се облицован с гранитни плочи, а между тях ще има метални пана, на които децата ще експонират свои произведения. Към ул. „Ген. Гурко“ оградата ще е ажурна с метална плъзгаща врата за достъп към двора.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • ДЕЦАТА НИ  са българи а не руски пудели 2 ДЕЦАТА НИ са българи а не руски пудели преди 4 дена Профил на трол?
    ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – СТАРА ЗАГОРА остро възрява срещу решението на територията на регионалната библиотека „Захари Княжески“ да бъде създаден „Руски център“, предоставен на фонд „Руский мир“. Този акт е осъществен без санкцията на Общинския съвет – Стара Загора. За него става ясно в предложението на Кмета на общината от т.2. от дневния ред за сесията на ОбС, насрочена за 29.11.2018, в която е за виж още ›› писано да се възстановят на средства към делегирания бюджет на библиотека „Захарий Княжески“, изразходвани за изграждането на „Руски център“ в сградата на библиотеката. Разходите за преустройство на помещенията – читални и заемна с всичките им фондови единици – възлизат на 13 480 лева. Те са изплатени от делегирания бюджет на библиотеката и оказват негативно влияние върху финансовото състояние на тази културна институция. Неясни за обществеността остават въпросите: Кой и кога е взел решението за изграждане на руския център; Какви преговори са водени с фонд „Руский мир“ и кои са представителите на Община Стара Загора, участвали в тях; Какви документи са подготвяни и подписвани и как са обвързани правно и финансово; Кои са представителите на фонд „Руский мир“ и какъв е мандадът им; Има ли реално съкращаване на помещенията на Регионалната библиотека в нейн ущърб; Предвиден ли е юи има ли договор за наем и за покриването на режийни разходи, които да се поемат от руския център; Кой е разпоредил от делегирания бюджет на библиотеката да бъдат изплатени средствата за преустройството ѝ. Припомняме, че със свое решение от 30.04.2015 год. Общинският съвет е предоставил възможност в СОУ „Максим Горки“ да бъде създаден руски информационен център. Защо и кому беше нужно той да бъде съсредоточен точно в сградата на библиотеката? Библиотеките на първо място са средище на духовността на и опазване на националната идентичност. С този акт общинската администрация, без санкция на ОбС и обществени обсъждания, обезпечава с публични средства „Руския център“ и става проводник за навлизането в Стара Загора на един от най-мощните идеологически и пропагандни институти на Путин – фонд „Русский мир“. ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – СТАРА ЗАГОРА категорично възразява срещу почти криминалния начин на създадаване на руския центът на територията на библиотека „Захари Княжески“. Настояваме пред Кмета на Общината г-н Живко Тодоров за отговори на поставените въпроси. Призоваваме компетентните институции да се самосезират и направят обстойна проверка, заради породените съмнения от злоупотреба с власт и публични средства. България е член на ЕС и НАТО и младите хора изповядват европейските ценности. Кому и за какво би бил активен партньор център, зад който стои мощната идеологическа пропаганда на Кремъл? 26 Ноември 2018 Споделете това в социалните мрежи
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
    КОИТО ТРАЙНО ЩЕ РУСИФИЦИРАТ
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 13 декември

Овен През този ден ще бъдете силно изкушени. Не бързайте да консумирате щастието си веднага, нищо че ви е в кърпа вързано. Насладете с...

Последно в Актуално