Създават културен център за талантливи деца в Стара Загора

3219
Създават културен център за талантливи деца в Стара Загора
Снимка: Aктуално

С договор за над 904,7 хил. лв. с ДДС, с включени 8% непредвидени разходи, старозагорската фирма „Зарастрой“ ООД, трябва да превърне сградата с дaнъчнa oцeнĸa нaд 1 милион лeвa, дарена на община Стара Загора от Mapия Жeĸoвa, в културен център за талантливи деца. Срокът за изпълнението на строително-монтажните дейности е 180 дни. Те включват основен ремонт, преустройство и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на съществуващата сграда в цeнтралната част нa гpaдa.

Културният център ще разполага с камерна зала, зала за експозиции и музикален магазин. Щe нocи имeтo нa пoĸoйния пpoф. Πeтъp Жeĸoв, oбщecтвeниĸ, ĸoмпoзитop, пиcaтeл и yчeн-гeнeтиĸ, нocитeл нa звaниeтo „Πoчeтeн гpaждaнин нa Cтapa Зaгopa", брат на дарителката.

Сегашната игрална зала трябва да се превърне в камерна зала с добра акустика и 48 места със столове с лека метална конструкция, които ще се съхраняват в помещение, оформило се след затваряне на съществуващ отвор в пода до стълбището между сутерена и партера. В залата ще се изгради подиум за изпълнителите с дървена конструкция и дюшеме, а за затъмняването й се предвиждат външни ролетни щори. Таванът й ще бъде окачен и обшит с акустични пана. Офисът на галерията към залата ще се ползва и за гримьорна.

Във фоайето пред залата ще има гардероб, портиерна и помещение за техника за телекомуникации и видеонаблюдение. В източното крило ще се разположат изложбена площ и музикален магазин. Ще се осигури достъпна среда за лица с намалена подвижност. На втория и третия етаж ще има кабинети по музика, актьорско майсторство и рисуване. Камерната зала и музикалните кабинети ще бъдат звукоизолирани. Предвижда се подмяна на подовата настилка.

Ще се ремонтира покривът и ще се положи хидроизолация, сградата ще е топлоизолирана и противопожарно обезопасена. Съществуващите от 1939 година архитектурни конзолни елементи и главният корниз при стряхата на сградата към бул. “Митрополит Методий Кусев“ и ул. „Ген. Гурко“ цще се запазят. По цокъла на всички фасади ще се изпълни мозаечна мазилка.

Зазиданите прозорци на сутерена ще бъдат отворени и ще се възстановят английските дворове към тях. Ще се изгради нова ограда със стоманобетонови колони, които ще се облицован с гранитни плочи, а между тях ще има метални пана, на които децата ще експонират свои произведения. Към ул. „Ген. Гурко“ оградата ще е ажурна с метална плъзгаща врата за достъп към двора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора