X
 
 

Създават културен център за талантливи деца в Стара Загора

297
photo of Създават културен център за талантливи деца в Стара Загора
Снимка: Aктуално
С договор за над 904,7 хил. лв. с ДДС, с включени 8% непредвидени разходи, старозагорската фирма „Зарастрой“ ООД, трябва да превърне сградата с дaнъчнa oцeнĸa нaд 1 милион лeвa, дарена на община Стара Загора от Mapия Жeĸoвa, в културен център за талантливи деца. Срокът за изпълнението на строително-монтажните дейности е 180 дни. Те включват основен ремонт, преустройство и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на съществуващата сграда в цeнтралната част нa гpaдa.

Културният център ще разполага с камерна зала, зала за експозиции и музикален магазин. Щe нocи имeтo нa пoĸoйния пpoф. Πeтъp Жeĸoв, oбщecтвeниĸ, ĸoмпoзитop, пиcaтeл и yчeн-гeнeтиĸ, нocитeл нa звaниeтo „Πoчeтeн гpaждaнин нa Cтapa Зaгopa", брат на дарителката.

Сегашната игрална зала трябва да се превърне в камерна зала с добра акустика и 48 места със столове с лека метална конструкция, които ще се съхраняват в помещение, оформило се след затваряне на съществуващ отвор в пода до стълбището между сутерена и партера. В залата ще се изгради подиум за изпълнителите с дървена конструкция и дюшеме, а за затъмняването й се предвиждат външни ролетни щори. Таванът й ще бъде окачен и обшит с акустични пана. Офисът на галерията към залата ще се ползва и за гримьорна.

Във фоайето пред залата ще има гардероб, портиерна и помещение за техника за телекомуникации и видеонаблюдение. В източното крило ще се разположат изложбена площ и музикален магазин. Ще се осигури достъпна среда за лица с намалена подвижност. На втория и третия етаж ще има кабинети по музика, актьорско майсторство и рисуване. Камерната зала и музикалните кабинети ще бъдат звукоизолирани. Предвижда се подмяна на подовата настилка.

Ще се ремонтира покривът и ще се положи хидроизолация, сградата ще е топлоизолирана и противопожарно обезопасена. Съществуващите от 1939 година архитектурни конзолни елементи и главният корниз при стряхата на сградата към бул. “Митрополит Методий Кусев“ и ул. „Ген. Гурко“ цще се запазят. По цокъла на всички фасади ще се изпълни мозаечна мазилка.

Зазиданите прозорци на сутерена ще бъдат отворени и ще се възстановят английските дворове към тях. Ще се изгради нова ограда със стоманобетонови колони, които ще се облицован с гранитни плочи, а между тях ще има метални пана, на които децата ще експонират свои произведения. Към ул. „Ген. Гурко“ оградата ще е ажурна с метална плъзгаща врата за достъп към двора.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • ДЕЦАТА НИ  са българи а не руски пудели 2 ДЕЦАТА НИ са българи а не руски пудели преди 5 месеца Профил на трол?
    ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – СТАРА ЗАГОРА остро възрява срещу решението на територията на регионалната библиотека „Захари Княжески“ да бъде създаден „Руски център“, предоставен на фонд „Руский мир“. Този акт е осъществен без санкцията на Общинския съвет – Стара Загора. За него става ясно в предложението на Кмета на общината от т.2. от дневния ред за сесията на ОбС, насрочена за 29.11.2018, в която е за виж още ›› писано да се възстановят на средства към делегирания бюджет на библиотека „Захарий Княжески“, изразходвани за изграждането на „Руски център“ в сградата на библиотеката. Разходите за преустройство на помещенията – читални и заемна с всичките им фондови единици – възлизат на 13 480 лева. Те са изплатени от делегирания бюджет на библиотеката и оказват негативно влияние върху финансовото състояние на тази културна институция. Неясни за обществеността остават въпросите: Кой и кога е взел решението за изграждане на руския център; Какви преговори са водени с фонд „Руский мир“ и кои са представителите на Община Стара Загора, участвали в тях; Какви документи са подготвяни и подписвани и как са обвързани правно и финансово; Кои са представителите на фонд „Руский мир“ и какъв е мандадът им; Има ли реално съкращаване на помещенията на Регионалната библиотека в нейн ущърб; Предвиден ли е юи има ли договор за наем и за покриването на режийни разходи, които да се поемат от руския център; Кой е разпоредил от делегирания бюджет на библиотеката да бъдат изплатени средствата за преустройството ѝ. Припомняме, че със свое решение от 30.04.2015 год. Общинският съвет е предоставил възможност в СОУ „Максим Горки“ да бъде създаден руски информационен център. Защо и кому беше нужно той да бъде съсредоточен точно в сградата на библиотеката? Библиотеките на първо място са средище на духовността на и опазване на националната идентичност. С този акт общинската администрация, без санкция на ОбС и обществени обсъждания, обезпечава с публични средства „Руския център“ и става проводник за навлизането в Стара Загора на един от най-мощните идеологически и пропагандни институти на Путин – фонд „Русский мир“. ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – СТАРА ЗАГОРА категорично възразява срещу почти криминалния начин на създадаване на руския центът на територията на библиотека „Захари Княжески“. Настояваме пред Кмета на Общината г-н Живко Тодоров за отговори на поставените въпроси. Призоваваме компетентните институции да се самосезират и направят обстойна проверка, заради породените съмнения от злоупотреба с власт и публични средства. България е член на ЕС и НАТО и младите хора изповядват европейските ценности. Кому и за какво би бил активен партньор център, зад който стои мощната идеологическа пропаганда на Кремъл? 26 Ноември 2018 Споделете това в социалните мрежи
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    КОИТО ТРАЙНО ЩЕ РУСИФИЦИРАТ
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.