В Стара Загора дават нов живот на скулптури отпреди 30 години (СНИМКИ)

7673
В Стара Загора дават нов живот на скулптури отпреди 30 години (СНИМКИ)
Снимка: Община Стара Загора

17 произведения на скулптурното изкуството от състоялите се през далечните 1987-а и 1989-а в Стара Загора международни симпозиуми по скулптура в камък и разположени в Станционната градина ще бъдат върнати към нов живот. Това съобщават от пресцентъра на общинската администрация. 

На днешното заседание на Обществения съвет за архитектура, изкуство и култура главният архитект на Виктория Грозева представи проекта за “Паркоустрояване, благоустрояване и подобряване физическата среда на Станционната градина в град Стара Загора”. Заложените ремонтни дейности предвиждат да се промени част от съществуващата алейна мрежа. Това налага преместването на някои от експонираните скулптури от преди три десетилетия на нови места. След разискване членовете на съвета посетиха парка за да направят по-детайлен анализ, който да помогне за вземане на решение как да се разположат произведенията на изкуството по най-добрия начин.

„Някои от експонатите трябва да бъдат частично възстановени и почистени от натрупаните през годините замърсявания. По време на предстоящия ремонт на Станционната градина паралелно със строителните дейности ще бъде върнато и художественото излъчване на самите скулптури“, обясни заместник-кметът Милена Желева и допълни, че след ремонта градината ще стане желано място за отдих и почивка на старозагорци. 

„Трябва да бъдат изработени и поставени нови фундаменти на всички паметници и скулптури. Причината е, че с течение на времето и под влияние на климатичните условия голяма част от тях са потънали и създават опасност“, категоричен е Милен Алагенски, председател на Съюза на българските художници (СБХ) в Стара Загора.

За най-доброто експониране на скулптурите в своеобразната постоянна изложба на открито обществения съвет, в който влизат ресорният заместник-кмет Милена Желева, главният архитект Виктория Грозева, началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова и представители на гилдиите на архитектите, художниците, скулптурите и на професионалните институти за сценични изкуства в Стара Загора, ще излязат със становище.

Сред 17-те експоната в Станционната градина са мраморните „Пробуждане“ на Кирил Матеев, „Вградена фигура“ на Петър Панчев, „Конник“ на Васил Симеонов. „Женска фигура“ и „Акробат“ са изработени от варовик и са дело на Стефка Чернаева и Николай Стойчев. В постоянната експозиция могат да се видят и „Постоянни посетители“ на Веселин Костадинов от Варна, „Прометей“ на родения в Стара Загора Иво Чехларов, „Капище“ на Георги Петков и „Полет“ на Илия Върбанов. Тук е и интересната „Композиция“ от гранит и габро на Петьо Александров, носител на Голямата награда на Международния симпозиум „Тракийски конник“. В Града на липите късче от себе си са оставили и полският творец Ян Войдило със „Среща“, Анатолий Головин от руския град Самара с „Възраждане“, англичанинът Иън Купър с „Минотавър“, гръцки скулптор с „Лодка за двама“ и още един руски автор с мраморния си „Ангел“. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Нов и по-свеж облик за четири квартала и два парка в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com