В Стара Загора на 9 декември ще стане ясен "Добрият Самарянин" за 2019-а

1856
В Стара Загора на 9 декември ще стане ясен "Добрият Самарянин" за 2019-а
Снимка: Thinkstock

​​​​​​Шест номинации има тази година за наградата "Добрият Самарянин", която е учредена от Сдружение "Самаряни" и обществен инициативен комитет избира добротворците. Наградите се обявяват и връчват около 14 декември - датата, на която е от създадено сдружението. 

Първата номинация тази година е за Иван и Тони Николови, които подкрепиха дете с физически и ментални дефицити - Деси от Дома за деца, лишени от родителски грижи в с. Сладък кладенец. Тони се запознава с момичето през 90-те при посещенията си в дома. Благодарение на семейство Николови тя не само е пораснала, а е успяла и да се реализира в живота. 

Приз за принос към пътната безопасност за кмета на Стара Загора 

Приз в категория „Представител на местната администрация с принос в пътната безопасност“ получи кметът на община Стара Заго...

Вторият номинирана е 21-годишният Tеодор Тодоров от гълъбовското село Мъдрец. Той спаси Николай Михайлов, вдовец и баща на 6-годишно момиченце, рискувайки живота си. Теодор изважда Николай от колата му, забила се в електрически стълб, въпреки че вижда образувалата се волтова дъга, но поема риска и спасява живот. 

Неформалната група “Брат за брата” са третата номинация. Нейните 50-ина членове организират благотворителни кампании и бяха сред първите включили се доброволци за разчистването на Стара Загора след силната буря на 31 май тази година. 

Четвъртата е за Лео Кадели от платформата “Приятели, помагайте”, чрез която разбира за каузата на самотната майка от село Загоре, останала без покрив с двете си малки деца, заради пожар. Той докара безвъзмездно кухненско обзавеждане, техника и домакински уреди за пострадалия им дом. 

Спасилият десетки детски животи екип на Дома за медикосоциални грижи за деца в Стара Загора са петите номинирани. Заедно с доброволци от кварталите “Чумлека” и “ Лозенец” и пожарникари те евакуираха 40 деца, някои от които трудноподвижни, изнасяйки ги на ръце в безопасна сграда. В края на август в борова гора край дома избухна пожар, а заради силния вятър огънят се разпространява и в двора на дома, застрашавайки една от сградите в него, която се изпълва от черен дим. 

Шествие срещу насилието над жени и в Стара Загора (СНИМКИ)

Въпреки дъждовното време с мирно шествие „Те вече никога няма да танцуват” и Стара Загора се включи в ежегодна международна...

Шестата номинация е за Валентина Андрейчева, която се намеси в конфликт между двойка и помогна на момичето да се измъкне от агресивния младеж.

Церемонията връчване на наградите "Добрият Самарянин" ще се проведе на 9 декември, понеделник, от 19 часа в Държавна опера - Стара Загора. На нея за втори път ще се връчи Наградата на общинския омбудсман Надежда Чакърова-Николова. Гостите ще могат да подкрепят каузата за набиране на средства за Кризисен център "Самарянска къща" за жени и деца, пострадали от насилие. 

Събитието се организира от Сдружение “Самаряни” и в партньорство с община Стара Загора, община Казанлък, Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Държавна опера - Стара Загора, Регионален исторически музей - Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Обществен дарителски фонд - Стара Загора, Областна дирекция на Български червен кръст в Града на липите, Български пощи, “ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3”, Midalidare Estate, Сдружение “Моята еОбщина”, Дарик радио и Телевизия "Стара Загора".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Ето колко ще струва ремонтът на ключова улица в Стара Загора

През юни Стара Загора отново ще бъде джаз

Нов и по-свеж облик за четири квартала и два парка в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com