X
 
 

Вечер за Висоцки в Стара Загора предизвика журналист да напише книга за барда

1025 0
photo of Вечер за Висоцки в Стара Загора предизвика журналист да напише книга за барда
Снимка: Анатоли Петров
В Стара Загора с книгата си "Владимир Висоцки и България" ще гостува авторът й Анатоли Петров. Журналистът от великотърновския вестник "Янтра ДНЕС" започва работа по книгата след вечер в памет на Висоцки в Стара Загора. На нея разбира, че се пази уникален аудио запис на интервю разговор с големия руски актьор и бард. Тръгвайки по следите на записа, той се среща с много старозагорци, открива интервюто и непубликувани досега снимки и спомени на хора от визитата на Висоцки през 1975 г. По пътя на театър „Таганка“ в България Петров посещава София, Стара Загора, Чирпан, Казанлък, Пловдив, Велико Търново, Търговище, Варна… и по неговите думи "събирането на всичко в книга вече бе неизбежно". 

Голяма част от нея е посветена на гостуването на Висоцки в Стара Загора. От 14 до 17 септември 1975 г. публиката на Града на липите го гледа в спектаклите "А утрините тук са тихи" и "Десет дни, които разтърсиха света" при невероятен интерес, пресата обширно отразява визитата, а името на Висоцки предизвиква огромен интерес.

По думите на Анатоли Петров книгата проследява пълната хронология на това посещение, уточнени са редица нови любопитни детайли и 44 години по-късно наяве излизат куп интригуващи факти. 39 години след преждевременната смърт на Владимир Висоцки творчеството му продължава да е актуално, а всяка новост около името му се приема с интерес от многобройните му почитатели. Затова и книгата на великотърновския журналист „Владимир Висоцки и България. Спомени за него” предизвиква сериозен интерес. На представянето в Стара Загора ще присъстват и хора, срещнали се през 1975-а с Висоцки, ще бъдат извадено наяве за първи път уникалното интервю и непоказвани снимки от престоя на барда в Стара Загора.

Срещата с новата книга и автора й, който 30 години изследва личността, живота и творчеството на Висоцки, е в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" на 16 октомври от 18 часа. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители