X
 
 

За празника на града старозагорско училище организира Ден на отворените врати

2464 0
За празника на града старозагорско училище организира Ден на отворените врати
Снимка: Actualno.com / Община Пловдив
На 4 октомври за Деня на Стара Загора, 5 октомври, VI основно училище (ОУ) „Свети Никола“ организира Ден на отворените врати. От 12 часа школото ще отвори врати за желаещите да разгледат класните стаи, фоайетата и актовата зала, да се запознаят с историята на на едно от най-старите училища в града. 

Посетителите ще имат възможност да видят и как протича избран от тях учебен час. С творческите постижения на възпитаниците и атмосферата в училището могат да се запознаят родители, бъдещи ученици, баби и дядовци. 

VI ОУ е наследник на първото взаимно новобългарско светско училище в Ески Зара, открито през 1841 г. от даскал Атанас Иванов. То се помещава в сградата на килийното училище към църквата „Свети Никола” и приема нейното име. Девет години по-късно за нуждите на школото е построена специална сграда и постепенно Светиниколското училище става водещо в града, каквото е и до днес. В него са Васил Левски, братя Жекови и Кольо Ганчев - герои от Старозагорското въстание, учителствал е и Петко Рачов Славейков, който с оглавяването на  градската управа след освобождението на Стара Загора през 1877 г. е първият кмет на Стара Загора. 

Днес в VI ОУ „Свети Никола“ се обучават 1040 ученици и с авторитета си, модерната си техническа база и обновената си сграда е привлекателно и търсено училище в Стара Загора. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Дневен хороскоп за 13 декември
Дневен хороскоп за 13 декември

Овен  Този петък ще спечелите приятел. Най-интересно ще бъде, че до скоро той е бил ваш конкурент и дори враг. Запазете отношенията си.  Телец През...

Последно в Актуално