Започва месец на толерантността в Стара Загора

1807
Започва месец на толерантността в Стара Загора
Снимка: Фондация "Мисия Криле" - Стара Загора

Пътуващата фотоизложба “Имам си една мечта” на фотографа Илка Антонова и журналиста Нидал Хлайф ще сложи началото на месеца на толерантността в Стара Загора през ноември. Изложбата пътува в различни градове на страната със съдействието на УНИЦЕФ и среща публиката с историите, надеждите и мечтите на децата бежанци от Сирия. Събитието се осъществява благодарение на финансирани от Българския фонд на жените проект "Сближаване" на Фондация "Мисия Криле". Домакин на изложбата е Регионална библиотека „Захарий Княжески”, а откриването е от 18:00 часа 8 ноември.

В 18:30 ще бъде показан документалният филм „Няма къде да се скриеш“ (Норвегия, Швеция). Лентата  проследява съдбата на медика Нори Шариф, документиращ съдбите на оцелелите в "триъгълника на смъртта" в централен Ирак, докато съюзническите войски се изтеглят от страната през 2011-а. Когато Ислямска държава настъпва към Джалавла през 2014-а и превзема града, медикът Нори също се превръща в беглец и обръща камерата към самия себе си.

На 12 ноември отново в библиотеката от 18:30 часа ще е прожекцията на българския документалния филм „Пощальонът“, разказващ история от село Голям Дервент, наричано в миналото Голяма порта заради стратегическото му положение. То попада в центъра на международните събития като първото населено място, през което минават търсещите убежище бежанци. Местният пощальон се кандидатира за кмет и иска да спаси обезлюдяващото се село като го насели със сирийски бежанци. Основният му опонент пък се бори за затваряне на границата. Изборите за кандидатите обаче не приключват след преброяването на бюлетините. Филмът е от 2016 г., а негов режисьор е Тонислав Христов.

В рамките на месеца на толерантността ще се проведе Ден на отворените сърца в Център за Обществена подкрепа на 16 ноември. На следващия ден в центъра от 18:30 часа ще има публично четене на литература, свързана с миграция, акустичен концерт на Ража и Илияна от Dead Man’s Hat и кулинарно събитие „Опитай нещо различно“, на което ще се дегустира автентична кухня от Близкия Изток.

Финалът на месеца на толерантността ще бъде прожекцията на документалния филм „Кетермая“ (Великобритания, Ливан) на 22 ноември в библиотека „Захарий Княжески“. Той е разказ за живота на децата в сирийския бежански лагер Кетермая в Ливан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора