Григор Димитров грабна третата си титла от ATP

70943
Григор Димитров грабна третата си титла от ATP
Снимка: Getty Images/Guliver

Четвърти финал, трета титла – това е моментната статистика на най-добрия български тенисист Григор Димитров в професионалния тенис на най-високо ниво. Григор успя да пречупи коравия чех Лукаш Росол със 7:6 (2), 6:1 и спечели третия си трофей на ниво ATP и втори от категорията 250. С успеха си Димитров се връща в топ 15 на света преди Мастърса в Мадрид, който започва на 4 май и където миналата година Григор победи тогавашния номер едно Новак Джокович. Освен това той получи чек за малко над 77 хил. евро за голямата победа.

Първи сет

Мария Шарапова излиза срещу сръбкиня на финала в Щутгарт

Мария Шарапова вече може да се похвали със същия късмет като на гаджето си Григор Димитров, след като и тя стигна до финал на турнира П...

Росол определено не е случаен противник – той беше действащ шампион в Букурещ, но истински нашумя преди две години, когато успя да победи в епичен петсетов мач Рафаел Надал във втори кръг на „Уимбълдън”. Мачът започна много двуостро – Григор успя да пробие пръв след отлична защита, за която мощно удрящият чех не успя да намери отговор. Още в следващия гейм обаче Росол показа зъбите си и върна пробива след много агресивна игра – печеливш ретур от бекхенд, плюс хубав минаващ удар от форхенд след недостатъчно добро воле на Григор и успешно излизане на мрежата на втория шанс за пробив.

В средата на сета, при 3:2 в своя полза, Григор можеше да пробие, след като дори върна смач на Росол в поредното атрактивно разиграване, но след това сбърка далеч по-лесен сечен бекхенд и чехът се отърва от неприятности. Оттук насетне двамата стабилизираха много представянето си на сервис, но при 5:5 дойде нова порция драма. Първо Григор измъкна подаването си след като изоставаше с 0:30, а след това Росол беше на косъм да изгуби своето – 15:40 след много хитра игра на Григор, който максимално търсеше бекхенда на чеха. Точно в този момент Росол намери първия си сервис и след три поредни начални удара и заучени комбинации с форхенд изглеждаше, че ще докара нещата до тайбрек. Григор обаче не се даде така лесно и с отровен слайс плюс два добри ретура от бекхенд, които отскочиха накриво, стигна до още два сетбола. И при двата обаче Росол показваше най-доброто от себе си и вземаше разиграванията с печеливши удари. Особено любопитен беше първият случай, когато форхендът на Росол по правата беше даден в аут, но Григор изтри отпечатъка и показа, че топката е добра. Учудващо, този жест на спортсменство беше разкритикуван от съдията, който направи забележка на нашето момче с думите, че е трябвало да не бърза и да му позволи да види дали топката е добра. В крайна сметка чехът си взе подаването и докара нещата до тайбрек, макар че му трябваха над половин дузина шансове, за да успее.

Дългият гейм тръгна и завърши отлично за Григор – той направи общо три минипробива, като поведе с 5:0 и 6:1, след като отново показа отлична игра в защита, а накрая взе своето след хитра къса топка, която Росол стигна твърде късно, за да може да направи нещо – 7:2.

Втори сет

Григор Димитров: Наясно съм какво да очаквам от Росол

Уверен съм в себе си преди финала, защото победих няколко добри играчи. Това заяви първата ни ракета Григор Димитров след като достигн...

Изглеждаше, че Росол лесно ще си вземе откриващия гейм, след като поведе с 40:15, но Григор отново показа, че е голям играч. Той успя да изравни след страхотен сечен печеливш ретур от бекхенд, после Росол направи три грешки на мрежата при шансовете си да вземе все пак гейма и накрая стана логичното – пробив след поредната ниска и коварна топка на Григор, която Росол заби в мрежата.

Ранният пробив напомпа още повече Григор, който направи и втори – за 4:1, след поредно впечатляващо отиграване. Българинът взе гейма на чеха на нула, като при първия шанс за пробив успя да върне два удара на Росол в двата края на корта, при това вторият беше след воле на чеха, но Григор показа феноменална бързина и принуди Росол да му подаде удобна топка, която завърши безпощадно с бекхенд. Това вече беше твърде много за Росол, който до края на мача повече не взе гейм и така Григор сложи ръце върху купата в Букурещ. Трофеят беше връчен на българина лично от румънската тенис легенда Илие Нъстасе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com