Надал си върна на Росол за болезнената загуба на "Уимбълдън" преди две години

12142
Надал си върна на Росол за болезнената загуба на "Уимбълдън" преди две години
Снимка: Getty Images/Guliver

Световният номер едно Рафаел Надал успя да си отмъсти на чеха Лукаш Росол и да го победи във втори кръг на „Уимбълдън” с 3:1 сета – 4:6, 7:6 (6), 6:4, 6:4. Двамата се срещнаха, след като преди две години Росол успя да хвърли бомбата, пак във втори кръг на „Уимбълдън” и да победи Надал в паметен мач с 3:2 сета.

Първият сет поразително приличаше на този, който Надал изигра срещу Мартин Клижан в първи кръг. Рафа го загуби по абсолютно същия начин, както тогава – до 4:4 гейма нещата вървяха равностойно, но тогава дойдоха три точки за пробив в подаването на Надал и Росол успя да се справи при третия опит, след като натисна от бекхенд и форхендът на Надал спря ниско в мрежата. Последва унищожителен сервис гейм на нула за чеха и сет аванс – 6:4.

Надал мина трудно първи кръг на Уимбълдън, Федерер - без проблеми

Световният номер едно Рафаел Надал показа, че на трева винаги ще изпитва трудности срещу мощно удрящи и силови тенисисти, след като дне...

Както преди мача отпреди две години между двамата на „Уимбълдън”, Росол играеше много агресивно – с мисъл за атака още от ретур. Тази супер нападателна постройка се отплати на чеха в петия гейм, в който той направи пробив на нула благодарение на порция размазващи печеливши удари.

Можеше ли Росол да задържи това абсурдно високо ниво – тестът дойде в осмия гейм, когато Надал започна да връща кажи-речи всичко и чехът беше поставен под напрежението да бъде перфектен, за да печели. Стигна се до 0:40, Росол спаси едната точка, но при втората Рафа успя да вкара дълбок ретур и да измъкне гейма, връщайки пробива.

Логично в крайна сметка вторият сет се реши в тайбрек. Там първа кръв пусна Росол – в деветата точка, когато успя да премине в атака и с печеливш форхенд по правата да направи минипробив – 5:3 точки за чеха. Надал обаче се върна за 5:5, след като сгащи Росол на мрежата в неудобна позиция. Росол стигна до сетбол след ас, но Надал го спаси след добър сервис и печеливш форхенд по правата. Това се оказа решаващо, като в следващите две точки Росол първо не успя изобщо да направи ретур, а след това, на сетбол на Надал, направи двойна грешка – 8:6 точки за световния номер едно.

Сърцераздирателният начин, по който Росол загуби втория сет, след като имаше всички шансове да го вземе, логично се превърна в удар по самочувствието на чеха. Той инкасира пробив още в третия гейм на частта, след като спаси три точки за пробив, две от които поредни, но на четвъртата форхендът му намери мрежата. Оттук насетне испанецът задържа сервиса си и спечели частта с 6:4 гейма.

Уимбълдън 2014 - мишената е Анди Мъри

В разгара на световното първенство по футбол едва ли много хора ще обърнат внимание, че на 23 юни започва най-престижният и в последно ...

Всичко на практика свърши в първия гейм на четвъртия сет, когато Надал проби на нула и на практикасякаш срина психически Росол. Чехът опита да се върне и имаше шанс чак при 5:4 и сервис на Надал за мача, когато стигна до 30:40 след грешка от форхенд на испанеца. Отговорът на Надал не закъсня - смела атака от форхенд по правата, последвана от ас и първи мачбол. Испанецът обаче се пропука и сбърка от форхенд при атака на мрежата. Надал изпусна още един мачбол, но вече при третия прошка нямаше.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com