27 от 126 сигнала за корупция в МВР са счетени за основателни

2831
27 от 126 сигнала за корупция в МВР са счетени за основателни
Снимка: БГНЕС

Почти 100 сигнала за корумпирани служители са счетени за неоснователни от МВР само за първите 6 месеца на 2018 г. Това става ясно от отчета на вътрешноведомствения съвет за борба с корупцията в МВР.

Общо са постъпили 178 сигнала, от които са проверени 126. От тях са счетени за основателни или частично основателни 27. "Неоснователните сигнали, съдържащи данни за корупционно поведение на служители на МВР, са 91", се посочва в отчета. По сигнали на граждани все пак са образувани 15 разследвания. Те обаче се водят от прокуратурата и не е ясно какъв е изходът им, пише в. "Сега".

Синдикатите в МВР няма да дават времеви толеранс на Маринов

Новият министър на вътрешните работи Младен Маринов обсъди със синдикатите в МВР най-наболелите проблеми в системата. Сред тях са недо...

Сигналите за корупция в МВР постъпват по няколко линии - по административен ред, чрез специализирана телефонна линия и чрез сайта на ведомството. Те се обработват основно от дирекция "Вътрешна сигурност".

Наказания за корупция все пак се налагат, става ясно от отчета. Например от Гранична полиция заради корупция са уволнени 8 души. Броят им е сравнително голям на фона на подадените сигнали - общо 29. Други 7 души са отстранени от служба. Корумпирани служители обаче не са намерени по граничните пунктове. Там са извършени 1988 проверки. Прегледани са и 189 записа от служебни камери от ГКПП-тата. Отново не са открити нарушения.

Общо четирима са уволнени от полицията в Благоевград. Един служител на пловдивската полиция също се е разделил с работата си. През първите 6 месеца на 2018 г. МВР е сколасало да приключи проверка срещу него по сигнал, подаден през 2017 г. Сигналът е бил "за използване на служебно положение за лична изгода", който е приет за основателен и на служителя е наложено дисциплинарно наказание "уволнение". Не е ясно каква част от уволнените са били възстановени на работа. Съдилищата масово отменят наказанията в системата на МВР заради различни нарушения при налагането им.

Далеч по-малко данни за корупция сред служителите са установени в столичната полиция, става ясно от отчета. Срещу служители на дирекцията са подадени общо 41 сигнала. Едва 2 от тях са потвърдени. Корупция няма и в монтанската полиция. Там са подадени 2 сигнала, напълно неоснователни. Същото е било решението и за единствения сигнал срещу служител в Пазарджик. Три от общо шест сигнала във Варна също са неоснователни. Останалите се проверяват. Общо пет са сигналите срещу полицаи от София-област. Четири са счетени за неоснователни. По последния още тече проверка.

Новият МВР министър за неразкрити от месеци знакови убийства: Работим

Все още няма конкретни резултати т.е. разкриване на извършител и изправянето му пред съда, по две от знаковите убийства, които се случи...

Не по-различна е ситуацията и в КАТ. Преди няколко месеца бившият вече шеф на Пътна полиция Бойко Рановски заяви, че няма уволнени за корупция служители. В шестмесечния отчет пък се посочва, че се работи по две обществени поръчки - за доставка на видеокамери за патрулките, чрез които да се наблюдава работата на пътните полицаи, и за доставка на таблети, а втората - за нова информационна система за патрулите на Охранителна полиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com