"Активни потребители": БАХБ си мълчи за маслото

11371
"Активни потребители": БАХБ си мълчи за маслото
Снимка: iStock/Guliver

Българската агенция по безопасност (БАБХ) на храните няма желание да сътрудничи. Това заяви Богомил Николов,председател на асоциация "Активни потребители".

Тръгнахме съвместно с БАХБ и след като се разбра, че агенцията няма желание да сътрудничи, им изпратихме писмо. Това стана още през 2014 г. Тогава те ни казаха, че сме аматьори, че не тестваме където трябва, обясни още Николов.

Пет марки масло на пазара са менте

Пет марки масло на българския пазар са с груби нарушения в състава си. Това показва тест на неправителствената асоциация "Активни потре...

"Щом няма желание - насила ли да сътрудничим? Няма никакъв диалог. Нормално е държавният орган да вземе отношение относно картината с маслото на българския пазар, но него го няма. Спомнете си какво беше с двойния стандарт, с фипронила в яйцата. Цялата агенция беше строена по телевизиите, а сега отсъства. Не мога да си обясня", каза още председателят на асоциация "Активни потребител" в интервю за БНТ.

Експертът алармира, че Асоциацията няма достъп до ресторантите и детските градини. Там се очаква контролът да се осъществява от БАХБ "и затова е важно да има диалог. Защитавайки потребителите може по-точно да посочим къде трябва да се отиде и да се провери, защото много често дейността е като стрелба с халосни патрони. Това е тенденция, не е инцидент."

Николов уточни, че резултатите от проби за качеството на маслото, които са дадени за изследване в БАХБ, трябва да излязат днес (23 октомври).

Той каза, че специфичния аромат на маслото не може да се имитира изцяло, а констистенцията му трябва да бъде твърда, имитиращите продукти са малко по-меки.

Ограничено е движението преди тунел "Витиня" в посока София

Разлята нафта и масло от спукан резервоар на тежкотоварен автомобил е причината за ограниченото движение по АМ „Хемус” пре...

"Цветът го докарват. Друг индикатор за некачественост е ако маслото е много бледо", обясни още Николов.

Припомняме, че според тест на "Активни потребители" пет марки масло на българския пазар са с груби нарушения в състава си. Пробите са взети през август, 2017 година, от склад за хранителни продукти в Несебър и обект в Бургас. В изследваните марки масло вложените мазнини са между 40-67%, останалото е вода и хидрогенни мазнини.

От изследваните 10 търговски марки, в 3 е открито нерегламентирано влагане на немлечни мазнини. Това са съответно 10-грамова опаковка на „Маркенбугер ЕООД” (производител, посочен на опаковката, на кашона е друг – „Милтекс КК ЕООД”, Варна) и две марки от 125 гр масло („Чепеларе” и „Хранинвест”), произведени от „Хранинвест ЕООД”, с. Кичево, област Варна. Количеството на използваните немлечни мазнини варира от 40 до 60% спрямо общата масленост. При две от търговските марки - тези на компания "Хранинвест", допълнително е установено и влагане на големи количества вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com