Апартаментгейт: Притеснителното е, че една фирма строи за политици и магистрати

3659
Апартаментгейт: Притеснителното е, че една фирма строи за политици и магистрати
Снимка: БГНЕС

Цената наистина е шокиращо ниска. Пред в. "Капитал" г-жа Панова казва, че цената за нейния имот е по-висока – над 300 евро, защото всъщност обявената справка е за доплащане, имало аванс от 56 000 лева. Но все пак говорим за малко пари. Така журналистът Стефан Ташев коментира случая със съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов – Елисавета, която си е купила имот от "Артекс" през 2013 година, като сделката е сключена от фирмата на Панова "Ганева 2000", което повдига въпросът с предназначението и съответно и данъчното облагане.

Припомняме, че имотът е купен с право на строеж, а пред „Капитал” Елисавета Панова твърди, че всъщност е участвала в предоставянето на терен т.е. не говорим за покупка на готово и строено на изцяло собствен имот на строителната компания жилище.

Зам.-министър си купил по-евтин апартамент, защото било по-шумно и му е втори от "Артекс"

Никой не ми е искал оставката. Това е мой акт – не съм разговарял нито с Бойко Борисов, нито с Валери Симеонов (бел. ред. –...

Г-жа Панова обаче признава, че собствениците на "Артекс" семейство Мирянови са им кумове и въпросът е има ли конфликт на интереси и решавал ли е като съдия Лозан Панов дела с участието на "Артекс", добави Ташев пред Нова телевизия.

"Апартаментгейт" разкрива друг социален и обществено-политически проблем – около големи фирми почва да се осветлява обръч от политици и магистрати. Ако г-н Панов е в конфликт на интереси, защото кумове са му големи строителни предприемачи, тогава какъв е проблемът, след като финансовият министър Владислав Горанов няма конфликт на интереси, а живее в апартамент, даден му от кума му (Иван Сариев). Обществото трябва да намери къде е пределът на търпимост, коментира и Асен Генов.

Единственият изход е Сметната палата да провери всички хора по високите етажи на властта и дали има разминаване между реална и декларирана цена на имотите им, подчерта Генов. Според него, само за сградата "Летера", където е апартаментът на Цветанов, ако продажбите на апартаментите са декларирани на по-ниски цени от сорта на тази за Цветанов (около 630 евро на квадрат), ощетяването за бюджета е 8 млн. лева.

Същевременно Генов посочи, че Панова е коментирала, че себестойността на строителството е 500 евро на квадрат и всъщност цена от 627 евро на квадрат е нормална, а не цени от над 2000 евро т.е. поне четворно отгоре. И подчерта отново – проблем е и, че една фирма строи на всички политици и магистрати.

Аврамова за неин заместник, пуснал строежа на "Артекс" в "Лозенец": Нямал е право да тълкува

Становището на зам.-министър Йовев няма правна стойност и то не може да бъде основание за нарушение на закона. Това заяви пред журналис...

Въпросът е кой си иска – властта или бизнеса, казаха в един и Асен Генов, и Стефан Ташев. Имаме секс за сметка на гражданите, категоричен беше Генов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов: Нищо няма да стане след 9 юни, ако лидерите не проявим зрялост (ВИДЕО)

Фон дер Лайен благодари на България за подкрепата за Украйна (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Разговор между глухи": Надежда Нейнски за дебата на политиците и казуса Сребреница

Балабанов: Свидетели сме на поредния политически фарс в държавата

ПП-ДБ: ГЕРБ показаха неуважение към Деня на Ботев и към медиците (ВИДЕО)

Очаквано: Провали се извънредното заседание на парламента

Коритарова: Правим "Струма" преди сезона, за да няма тапи край Симитли

В разгара на кампанията: Парламентът ще изслушва Главчев за Сребреница

Национални и европейски избори на 9 юни: Как ще гласуваме с хартиена бюлетина? (СНИМКИ и ВИДЕО)

Фон дер Лайен идва в България на предизборна среща за Европейските избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика