Апелативният спецсъд оспори забележките на ВКС по случая на Иванчева и Петрова

4406
Апелативният спецсъд оспори забележките на ВКС по случая на Иванчева и Петрова
Снимка: БГНЕС

От Апелативния специализиран съд разпространиха своя позиция по повод проверката на ВКС, възложена от председателя Лозан Панов, в която заявяват, че не са съгласни с три негови констатации.

В становище от името на председателя на Апелативниш спецсъд Георги Ушев, те контрират твърдението, че не са се произнесли по защитно искане на адвоката на Иванчева за гледане на едно от делата пред апелативната инстанция в открито заседание.

ВКС откри нарушения по делото за ареста на Иванчева и Петрова

Върховният касационен съд е открил нарушения на апелативния спецсъд при скоростното гледане на прокурорското искане да бъде спряно опре...

Не приемат и забележката, че спирането на незабавното изпълнение на редуциране мерките на двете подсъдими в по-леки, е било след ненадлежно сезиране.

Третата точка с която изразяват несъгласие е, че последното произнасяне е изискало да се даде 7-дневен срок на страните.

В становището се отбелязва, че на страница 7 от едно от определенията на въззивната инстанция колегите му са отговорили на искане на адвокат Марковски и му е обяснено защо съдебното произнасяне следва да е в закрито заседание, каквато била практиката.

Друга сериозна критика на въззивните съдии е, че няма предвидена законова възможност за отделно произнасяне за спиране незабавното излизане от ареста на Иванчева и Петрова.

Обяснението на апелативният спецсъд е, че произнасянето е станало на основа на прокурорски протест и особено искане на държавното обвинение за спиране незабавността на прилагане на "домашен арест" спрямо подсъдимите.

Прокуратурата поиска считания за нейно оръжие спецсъд да не се подчинява на ВКС за Иванчева

И.ф. административният ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, и.ф. административният ръководител на Апелативна спе...

Апелативният спецсъд счита, че в случая с оспорване на незабавността на пускането на Иванчева и Петрова вкъщи не трябва да се предоставя 7-дневен срок на страните.

"В противен случай се обезсмисля напълно ефективното упражняване на правно регламентираната възможност за спиране изпълнението на определенията по мерките за процесуална принуда и останалите определения, контролирани по реда на глава 22 от НПК", се казва в становището.

Те допълват още, че ако разглеждането на искането за спиране не се извърши незабавно "би се създал опасен прецедент, пораждащ много сериозни рискове за увреждане интересите на страните и на правосъдието като цяло, в две насоки".

Ако става дума за незаконно пускане на конкретните подсъдими или обвиняеми от ареста се създава риск да се укрият, в това число и да напуснат страната.

В случай, в който пък първоинстанционния съд вземе по-тежка мярка за неотклонение незаконосъобразно и няма незабавен контрол от втората съдебна инстанция - правата на подъсдимия биха били накърнени "в случаите на много тежко заболяване, или възникнали други извънредни обстоятелства".

Апелативният спецсъд на проверка от ВКС заради делото на Иванчева и Петрова

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов нареди да се извърши проверка на организацията на дейността на Апелативния ...

Припомняме, че според проверката, назначена от Лозан Панов, са допуснати нарушения при отмяната на определението на съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов, с коeто той разпореди отстранената от поста кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова да бъдат пуснати незабавно от ареста.

В становището се твърди, че тримата апелативни спецсъдии са взели решението си, без да уведомят подсъдимите и адвокатите им, че прокуратурата е протестирала постановения "домашен арест" и без да са се запознали с експертизите за здравословното състояние на Иванчева и Петрова.

Освен това, решението на първата инстанция е било отменено още преди да е подписано от съдебните заседатели, се казва в забележките на проверката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com