Бисер Петков: Държавата няма да отнема деца при фалшиви сигнали

4416
Бисер Петков: Държавата няма да отнема деца при фалшиви сигнали
Снимка: БГНЕС

Напълно неоснователни са изразените в социалните мрежи притеснения на родителите, че държавните органи ще отнемат деца при фалшиви сигнали. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в отговор на въпрос на народния представител Светлана Ангелова по време на днешния парламентарен контрол.

Той посочи, че в Закона за закрила на детето от 2003 г. е регламентирано, че „лице, на което стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжно незабавно да уведоми дирекция „Социално подпомагане“,

Деница Сачева: Как да празнуваме 1 юни, ако не признаваме, че детето има права?

Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има. Няма конспирации, няма понятие "ювенална юстиция", няма държавна търговия с органи. С...

"Държавната агенция за закрила на детето и Министерството на вътрешните работи“. Същото задължение има и всяко лице, на което това е станало известно във връзка с упражняваната от него професия или дейност, дори и ако то е обвързано с професионална тайна. Това е норма, действаща от 16 години и не е въведена с последните промени в Закона за закрила на детето", твърди министър Петков.

"Категорично заявявам, че нито в проекта на Стратегия за детето, нито в законодателството се предвижда отнемане на права на родители.

Позициите, действията и мерките на Министерството на труда и социалната политика винаги са били в съответствие с конституционния принцип, че отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата, каза министър Петков.

Той припомни, че по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов работата по проекта на стратегията беше спряна и изготвения проект беше оттеглен.

"В този контекст искам да подчертая, че не само няма Стратегия за детето с времеви хоризонт 2019-2030 г., но към момента няма и актуален проект на такъв документ, който да бъде обект на обществено обсъждане", заяви Петков.

Мая Манолова иска напълно нова стратегията за детето

Омбудсманът Мая Манолова настоява проектът за Националната стратегия за детето да бъде изцяло оттеглен от правителството, а обсъждането...

Той обърна внимание, че съгласно Конвенцията на ООН за правата на детето страните по нея предприемат необходимите мерки с цел да подпомагат родителите и другите лица, отговорни за детето.

"Това е и основната цел на законите в България в областта на закрилата на детето. В тази връзка, по никакъв начин на ниво законодателство или стратегически документи не се допуска или предвижда разширяване на правомощията на държавните служители спрямо семействата, отнемане на деца или отнемане на права", подчерта министър Петков.

Във връзка с действията на социалните работници при подаден сигнал за дете в риск следва да се има предвид, че тяхното задължение да проверяват всеки сигнал също не е ново.

"Няма как държавните органи да извършват своята дейност, без да има нормативна регламентация на техните задължения. Именно с цел по-добра координация на всички ангажирани органи бяха и приетите от Народното събрание на 7 март 2019 г. промени в Закона за закрила на детето.

С тях се въвеждат координационни механизми за работата на институциите, тъй като закрилата на децата не е отговорност само на социалните работници. В закона останаха непроменени действащите от много години разпоредби относно основанията за настаняване на детето извън семейството. Тези основания не са разширявани", каза още министър Петков.

Борисов: Национална стратегия за детето няма

Национална стратегия за детето 2019-2030 няма. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание, предаде...

"По отношение на въпроса относно подготовката на проект на Закон за детето, искам отново да заявя, че в МТСП не се работи по разработването на Закон за детето или на друг закон в областта на правата на децата", заключи Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com