Мая Манолова иска напълно нова стратегията за детето

3923
Мая Манолова иска напълно нова стратегията за детето
Снимка: Пресцентър на Омбудсмана на Република България

Омбудсманът Мая Манолова настоява проектът за Националната стратегия за детето да бъде изцяло оттеглен от правителството, а обсъждането му да бъде прекратено, тъй като поражда страхове и обществено разделение.

"Документът провокира страхове, като например, че се позволява драстично вмешателство на държавата в семейството, включително "принудително отнемане на децата от родителите им", посочва Манолова.

Бисер Петков: Има доста оперативни мерки, на които не им е мястото в Стратегията за детето

"Вероятно проекта на Стратегията за детето не беше достатъчно добре представен, за да се разсеят някои страхове и съмнения, които споре...

Стратегията предизвика обществена истерия, множество гневни коментари и анализи във Facebook, а в някои градове родители дори излязоха на протести.

На днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов заяви, че няма такава стратегия. По думите му основната ѝ цел е да защити децата, а не да ги отнема от родителите им. Преди да бъде приет какъвто и да е вариант на документа, предстоят множество обществени обсъждания, увери Борисов.

По думите ѝ мълчанието на институциите е довело до обществено разделение. "Този документ, който трябваше да ни обедини в името на децата ни, изведе на улицата протестиращи родители и ни раздели като общество. Особено разрушително е и противопоставянето на интересите на детето на семейните ценности, тъй като благополучието на детето не може да бъде отделено от това на неговото семейство", твърди тя.

Омбудсманът предлага да се изработи напълно нова стратегия, "която ясно и категорично да изведе и намери баланса между "най-добрия интерес на детето" и съхраняването на целостта на семейството".

Стотици казаха в Добрич: Децата ни не са за продан!

Стотици жители на Добрич, предимно млади семейства, излязоха на протест с децата си. Те се обявиха срещу приемането на Националната стр...

Държавата трябва да концентрира усилия и ресурси за подпомагане на родителите, изпаднали в криза, и да защитава правата на децата и на техните родители от административен произвол, бюрократично бездушие, субективизъм и очевидни несправедливости, препоръчва Манолова.

Тя настоява новата стратегия да отхвърли мотиви като бедност и недостиг на средства за покриване на основните ежедневни нужди за отделяне на едно дете от родителите му. Възможността детето да бъде поставено в по-благоприятна за него среда не е достатъчен аргумент за отделянето му от родителите, а още по-малко за значително ограничаване на семейните връзки и контакти, посочва омбудсманът.

Манолова настоява за широка обществена дискусия, на която да бъдат представени всички гледни точки относно политиките за закрила на детето. "Тази дискусия не трябва да остава затворена в рамките – права на детето, а да се свърже с дискусията за състоянието на семейството в България, кризата на семейните отношения и политиките за подкрепа на семейството", призовава тя.

"Дебатът за децата ни, е дебат за бъдещето ни, който трябва да започне незабавно, трябва да започне сега, да бъде честен и открит. Само така ще се разсее впечатлението, че "замразяването" на сега съществуващия проект изчаква по-добри времена, за да бъде отново сложен на масата", завършва омбудсманът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com