"Биволъ": Има нарушения на закона за новия сарай на Доган в Бургас

6882
"Биволъ": Има нарушения на закона за новия сарай на Доган в Бургас
Снимка: БГНЕС

Съвсем скоро новият „сарай” на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка „Росенец” ще бъде официално завършен и открит. „Дворецът” е построен с лоши кредити от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), твърди сайтът за разследваща журналистика „Биволъ”.

Строител на сарая е фирма „Хермес Солар” ООД, като дружеството присъства с два кредита в списъка на синдиците за кредитни сделки с КТБ, по които не са договорени обезпечения или са договорени обезпечения на стойност по-ниска от размера на усвоения кредит. Кредитите за 6 000 000 евро и 3 500 000 евро. Кредитът за 6 млн. евро е предоговарян, посочват синдиците. „Биволъ” казва, че по първия кредит дружеството е има просрочени 100 000 лева лихви, а по втория – 50 хил. лева. Според Търговския регистър в момента собственик на капитала е Център за високи технологии „Хермес” ЕООД, но от „Биволъ” казват, че „Хермес Солар” е била собственост на Хайрие Хаджийска – секретарка на личния помощник на Доган Ахмед Емин, който загина при крайно подозрителни обстоятелства. Хаджийска обаче е прехвърлила дяловете си в „Хермес Солар”. Проектант е арх. Калин Тихолов – човекът, който не можа да стане министър на инвестиционното проектиране в кабинета „Орешарски” и който е основен участник в „Дюнигейт” и парк „Странджа”.

Доган: Няма да се връщам, защото ДПС не е в криза

ДПС не е в криза, затова няма да се върна като оперативен председател на партията. Това е заявил почетният председател Ахмед Доган пр...

Мястото, на което се издига „сараят”, е нос „Чукалята” в Бургаския залив. Това е бивша военна база на Гранични войски, като мястото е специално избрано заради стратегическото си положение. Тази територия е и най-близката брегова ивица до единствения остров Св. Анастасия, от където островът се снабдява с ток и вода. Островът е снабден с морски фар, указващ подхода на корабите и сам по себе си е от фундаментално значение, заради местоположението си, за националната сигурност на България.

Точно до новата придобивка на Доган се намира пристанище „Росенец”. Пристанището е дадено на концесия на „Лукойл”. То се охранява много строго, като „Биволъ” твърди, че българската държава няма практически контрол върху случващото се там.

Разследващите журналисти казват и, че разрешение за строежа е дал кметът на Бургас Димитър Николов на Общия устройствен план (ОУП) на Бургас. Николов лично внесъл Подробен устройствен план (ПУП) в Общинския съвет на Бургас, за да може строежът да тръгне. Шефът на РИОСВ Бойчо Георгиев пък решава, че ПУП няма нужда от ОВОС. Областният управител на Бургас Константин Гребенаров обаче не е съгласен и казва, че водещата до държавни имоти улица става частна собственост и няма достъп до пристанище „Росенец”. Трябва да се изясни статутът на улицата и ако трябва да се осигури достъп от друго място, казва Гребенаров.

От проекта на Тихолов с който „Биволъ” разполага, се виждало, че височината на къщата не е 7,5 м, каквито са изискванията според ОУП-а, а надвишава 20 метра. Огромната кула, издигаща се над сараите се тълкува абсолютно произволно, като “архитектурен елемент” от служителите на Димитър Николов. Встрани от сарая е оформена огромна бетонна площадка, на която има изградени огромни халета, приличащи на хангари. Такъв обект обаче също липсва в строителното разрешение, казва „Биволъ”.

ДПС се жалва на ЕК заради турската забрана за Доган и Пеевски

ДПС се обърна към Европейската комисия с молба да съдейства за изясняване на казуса дали има издадена от Турция забрана срещу почетния ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас