България е на 109 място по свобода на словото за 2017 г.

6614
България е на 109 място по свобода на словото за 2017 г.
Снимка: iStock/Guliver

България е на 109 място по свобода на словото от общо 180 държави. Това показва годишната класация за 2017 г. на международната неправителствена организация "Репортери без граници".

Един от основните изводи в изследването е, че само в 49 държави по света има свобода или поне задоволително положение за медиите

Челните позиции заемат скандинавските държави – Норвегия, Швеция, Финландия, Дания. Петото място е за Нидерландия. В топ 10 влизат още Швейцария (шесто място) и Белгия (девето място). Австрия е поставена под номер 11, преди Германия, която е на 16-та позиция. Великобритания е под номер 40, а САЩ – три позиции по-надолу, на 43-то място.

И тази година Русия остава в дъното на индекса и заема 148-мо място. Турция е на 155-то място.

Все по-голямото следене на медиите и нарастващата популярност на лидери с авторитарни уклони по света подкопава свободата и тревожни сигнали се наблюдават дори в развитите демокрации, обобщава организацията.

Медийната среда у нас: Успешно производство на телевизионен фураж (ВИДЕО)

К​​акво ще стане, ако медиите съзнателно поддържат невежество​? Този въпрос зададе евродепутатът Светослав Малинов на днешния дебат в ...

Свободата на пресата никога не е била по-заплашена както сега, в „новата ера на пост-истината и фалшивите новини“ след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, заявяват още от „Репортери без граници“.

Според годишния Световен индекс на свободата на пресата на „Репортери без граници“ е имало „много токсичен“ удар по медиите по време на избирателната кампания на Тръмп, както и на британския референдум за Брекзит. Според оценката на организацията ситуацията е била „на ръба“, отбелязва още "Фокус".

Все по-голямото следене на медиите и нарастващата популярност лидери с авторитарни уклони по света подкопава свободата и тревожни сигнали се наблюдават дори в развитите демокрации, смятат от организацията.

Actualno.com припомня, че през 2016 година България бе на 113 място по свобода на словото според доклада на "Репортери без граници". От 2009 г. насам България отбелязва само спад в класацията. Преди 7 години сме били на 68-мо място. Тази година страната ни се изкачва с 4 позиции нагоре в класацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com