Цацаров започва проверка на партията на Местан

2218
Цацаров започва проверка на партията на Местан
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров стартира проверка за съответствие на дейността на ПП ДОСТ с разпоредбите на конституцията и закона за политическите партии, съобщиха от прокуратурата.

Припомняме, че във вторник (26 март) евродепутатът Ангел Джамбазки внася сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров заради стартирането на национална подписка на партия ДОСТ с искане за законово признаване на статут на национално малцинство.

Лютви Местан: Тази конституция не е справедлива и трябва да бъде променена

Конституцията на България трябва да се промени така, че да признае национално турско малцинство. Това каза  лидерът на партия ДОСТ...

"Партия" ДОСТ е турска партия. Партия на Ердоган. Пета колона на Ердоган в България, също както и дианетското мюфтийство. Това са антибългарски организации. Те трябва да бъдат забранени, а заговорниците съдени и осъдени за национално предателство", заяви евродепутатът.

Партия ДОСТ публикува на 26 март декларация за организиране и провеждане на "Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство".

"Обръщаме се към всички представители на малцинствата, както смело и самоотвержено се противопоставихме на асимилаторската политика на комунистическата партия и тоталитарната държава, така и сега, в условия на демокрация да поискаме смело и отговорно онова, което по право ни принадлежи съгласно международните договори. Всеки човек се ражда със своята идентичност – етническа, религиозна и културна, и с правата, свързани с нея. Признаването и гарантирането им е признак на цивилизационна политика, а отричането им – ни повече, ни по-малко, е пещерен национализъм и дискриминация, несъвместими със статуса на България – член на НАТО и ЕС", посочват в писмото си, изпратено до медиите, от партията.

"С оглед съдържанието на декларацията и отправените в нея искания, както и по повод на публични изявления в тази насока на председателя на партията, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършването на проверка от Върховната касационна прокуратура. Предмет на проверката е съответствието на дейността на ПП ДОСТ с разпоредбите на Конституцията на Република България и Закона за политическите партии и така евентуалното наличие на предпоставките по чл. 149 ал. 1 т. 5 от Конституцията /искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на политическа партия/ или по чл. 40 ал. 1 т. 1 и т. 2 от Закона за политическите партии /иск до Софийски градски съд за разпускане на политическа партия", уточняват във връзка със проветката от прокуратурата.

Джамбазки ще подаде сигнал до Цацаров заради исканията на ДОСТ за признаване на турско малцинство

Евродепутатът Ангел Джамбазки ще внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров заради стартирането на национална подписка на партия ДО...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

МВнР с важна препоръка към българите в Грузия

Градушка е паднала в района на Рожен (СНИМКИ)

Прогноза за времето - 4 май 2024 г. (събота)

Евростат: България е сред страните от ЕС с най-ниска продължителност на живота

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com