Десислава Иванчева: Подменят се материали по делото

4149
Десислава Иванчева: Подменят се материали по делото
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата манипулира протоколи от записани със специални разузнавателни средства (СРС) разговори по делото за подкуп срещу кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия кмет на квартала от ГЕРБ Петко Дългеров.

Това заявиха двете обвиняеми в четвъртък преди началото на заседанието на апелативния спецсъд, на което магистратите трябва да решат окончателно дали да ги отстранят от длъжност.

Бившият пиар на "Младост" поиска от новия кмет да се съобрази с предишна заповед и да го назначи за зам.-кмет

Писмо до настоящия кмет на район „Младост“ арх. Румен Русев е изпратил бившият пиар на общината Петър Кърджилов. С него той...

Преди два дни Иванчева и Петрова показаха пред медиите преписи от СРС-та по делото си, от които ставаше ясно, че основният свидетел срещу тях Александър Ваклин и Дюлгеров обсъждат, че ако кметицата не вземе парите, "ще я разходим на Витоша".

Споменаваха се и инициалите на премиера Бойко Борисов и заместника му в ГЕРБ Цветан Цветанов в контекста на това, че Ваклин се чуди, как двамата търпят Иванчева. След което с Дюлгеров се съгласяват, че трябва да вземат мерки срещу нея, защото пречи на строителството.

След като двете разгласиха тези записи във вторник, апелативният спецсъд им даде още два дни отсрочка, за да се запознаят с нови 4 тома с материали, представени от спецпрокуратурата. В четвъртък обаче двете бяха доведени в съдебната зала с вързани с белезници зад гърбовете им ръце, така че да не могат да показват пред медиите други свои записки от СРС-та.

"Чели сме ги и сме ги преписвали. Затова с г-жа Иванчева започнахме да правим абсолютно преписване, цялостно, за да го имаме в нашите тетрадки преписано... Сега са подменени. Текстът е подобен, но подмяната е – репликите, които уличават г-н Ваклин са изтрити", заяви Петрова пред журналистите.

Помолена да уточни кои са изтритите реплики на строителния предприемач, осигурил белязаните 70 000 лева, открити в колата на двете, зам.-кметицата на "Младост" уточни, че срещу името на Ваклин вече пишело основно "не се чува". По думите ѝ заплахите към Иванчева "се прехвърлят към другия, който говори – основното е той (Ваклин) да бъде оневинен".

Петър Кърджилов ще обжалва избора на арх. Русев за кмет на район "Младост"

"Ще обжалвам избора на арх. Румен Русев, защото при избора на Клисуров, той беше избран насила, а сега когато Иванчева посочва мен - об...

"Прочетох, че (Ваклин) не иска да плаща за детски площадки – по-евтино е да си купи нов кмет на следващите избори. Да, преписах го накрая – че няма смисъл от детски площадки, по-добре да плати кампанията на новия кмет. Това е по-изгодно, тъй като тя (Иванчева) пречи, може и да не разбира, но пречи на много интереси и бърка в джоба на много интереси", каза още заместничката ѝ.

Тя отново разказа и за записан разговор на Ваклин с неназован инвеститор, в който неизвестният мъж споделя, че имал оферта от прокуратурата срещу 15 000 лева разследващите да се справят с "проблема" Иванчева.

"Това е, което най-много ме шокира и ме изненада. Аз казах, че имахме заплахи още от декември месец, но вече прочитайки го и в СРС-тата – как 3 месеца никой не е взел никакви мерки, ние сме пускали оплаквания – вече почвам да се чувствам добре, че съм в ареста, защото така поне е гарантиран животът ми", продължи Петрова.

На въпрос дали в протоколите са видели реплика, че кметицата е "поставила на колене" Ваклин, както твърдеше наблюдаващият прокурор по делото Илиян Рангелов, двете отрекоха.

"На 54-а страница... Нямаме право да цитираме, защото сме заплашени от съдията, затова са ни прибрани листовете, затова са ни вързани ръцете... Значи, Ваклин, самият той казва, че е поставен на колене, а не, че аз съм казала, че съм го поставила на колене. Не знаех, че прокуратурата може да лъже, както г-н Гешев, така и този, който тука ги представлява", отговори Иванчева.

Б.Б. и Ц.Ц. - инициали на хора, записани в СРС-тата срещу Иванчева

Познати инициали се появиха в най-шумното дело за корупция, което е на дневен ред в България - това срещу кметицата на "Младост" Десисл...

След това служителите на съдебната охрана изведоха от залата операторите и фотографите, за да може да започне заседанието по искането за отстраняването на двете от длъжност. Както е известно, първата инстанция уважи искането на спецпрокуратурата, приемайки, че ако не бъдат отстранени, двете могат да уволняват и наказват служители на общината, които са свидетели по делото им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com