Държавата обяви, че е тайна коя религия колко данъци дължи

6406
Държавата обяви, че е тайна коя религия колко данъци дължи
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

С 8 гласа за, 1 против и 1 въздържал се парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека опрости всички натрупани до края на миналата година и нелатени задължения на вероизповеданията, приемайки поправки в Закона за вероизповеданията. Дебатът и гласуването преминаха в отсъствието на вносителите на промените председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, които именно заради този текст бяха упрекнати от БСП, че са сключили сделка.

За размера на дължимите пари се сочеха суми от порядъка на 9 – 12 млн. лв., а като основен длъжник – Мюфтийството, за неплатени данъци. В защита на предлаганата данъчна амнистия Цветан Цветанов изтъкна, че и други вероизповедания не били изрядни в плащанията си към фиска, без да уточни кои. Става въпрос за 8 267 000 лв. задължения с лихвите към днешна дата, натрупани от 6 вероизповедания, уточни зам.-министърът на финансите Росица Велкова и се оправда с данъчно-осигурителната тайна, за да не посочи нито длъжниците, нито изрядните платци.

Цветанов обвини президента в лъжа, призна и де факто, че договорка оставила чуждото финансиране на религии

За първи път се стига дотам, че президентът изпада в ситуация да изрече една пълна лъжа. Така лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира...

На въпрос на Actualno.com дали задълженията са за данъци, Велкова каза, че над 80% от сумата са за осигурителни вноски и по Закона за облагане доходите на физическите лица, свързани с плащания и изплащания на работни заплати. Другите 20% били за други видове публични задължения към централния бюджет.

"В последните 10 години Светият синод на Българската православна църква няма задължения към НАП, към НОИ и въобще към държавата", заяви варненският митрополит Йоан. Ако е имало някакви задължения, никога Българската православна църква не е поставяла въпрос за тяхното опрощаване, добави той. "Прозвуча, че общо вероизповеданията имат дълг. БПЦ се старае да няма дългове", подчерта той.

Митрополит Йоан отбеляза още, че и по-рано от БПЦ са казвали, че промените в Закона за вероизповеданията няма много да допринесат за националната сигурност, защото имаме поне 7 закона, които гарантират тази национална сигурност.

"Държавата не бива да овладява дадено вероизповедание, особено след като БПЦ като институция и организъм е отделена от държавата, обаче това не означава, че ние от друга страна не трябва да зачита националното законодателство и Конституцията", каза още Варненският митрополит.

Плащаме повече пари за религиите, без да се спира и чуждото им финансиране

Парламентът одобри промени в Закона за вероизповеданията, според които държавата предоставя на регистрираните вероизповедания субсидия ...

В дебата бяха повдигнати въпроси дали опрощаването на неплатени осигуровки на свещено служители ще им даде право на трудов стаж и дали неосигуряваните ще получат право на пенсия, също дали заличаването на несъбираеми вземания и тяхното зануляване няма да бъде възприето като държавна помощ и дали не е трябвало първо българското правителство да се допита до Европейската комисия по този въпрос. Отправена бе и забележка, че по-подходящата парламентарна комисия за разглеждания законопроект е бюджетната. Обърнато бе внимание на депутатите и че действат на сляпо, тъй като нямат справка кои са публичните вземания на вероизповеданията, колко са и за какъв обем средства. За публични вземания в следствие на влезли в сила съдебни решения трябва да се напишат специални разпоредби, с които ВАС да си отмени тези решения, бе изтъкнато още в дебата.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че със законопроекта е намерен механизъм за ползването на субсидията – „БПЦ започна да ползва тази субсидия, а другият бенефициент на субсидията – главното мюфтийство не е започнал да ползва субсидията по две причини – едната е задълженията на главно мюфтийство, голяма част от които са на фаза изпълнение със съдия изпълнител и практически целта, поставена от КСНС свещенослужителите от това вероизповедание да получават възнаграждение от държавата, а не от друга държава не може да бъде изпълнено към този момент и тази година вероятно няма как да бъде изпълнено“, обясни той.

Втората причина е, продължи Цонев - че трябва да се упомене названието на бенефициента, както е по регистрация, за да няма спорове. Това се отнася само за тази година, а за следващата година ще бъде посочено в държавния бюджет и няма да може да се обжалва от никой. Но тази година, понеже късно пиехме закона – след приемането на държавния бюджет сме упоменали, че отпускането на субсидията става с ПМС, а ПМС може да бъде атакувано във ВАС, поясни Цонев. Той разказа, че за да се избегне това, министърът на финансите предложил да се промени закона и да се изпише кой получава субсидията.

Йордан Цонев е категоричен, че актът на опрощаване на задълженията е въпрос на държавна финансова политика. След като министърът на финансите си е дал съгласието остава депутатите да преценят дали могат да го приемат или не, дали е в интерес на държавата, добави той и подчерта, че по въпроса за опрощаването на задълженията думата трябва да имат само финансовото министерство и само депутатите. „Това е държавен акт, държавна политика. Не засяга ничии религиозни права на никое вероизповедание. Никое вероизповедание не е ощетено“, изтъкна Цонев.

Скандал в парламента заради вероизповеданията, ОП напуснаха пленарната зала

„Обединени патриоти“ напуснаха пленарна зала заради отхвърляне на техни предложения в Закона за вероизповеданиятa.  П...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика