Плащаме повече пари за религиите, без да се спира и чуждото им финансиране

3153
Плащаме повече пари за религиите, без да се спира и чуждото им финансиране
Снимка: Правителствена пресслужба

Парламентът одобри промени в Закона за вероизповеданията, според които държавата предоставя на регистрираните вероизповедания субсидия на базата на резултатите от самоопределилите се лица към съответното вероизповедание. Отпуснатата сума ще бъде по 10 лева на мирянин, а за такъв се счита всеки, който при последното национално преброяване (бел. ред. - от 2012 година) се е определил за вярващ и последовател на дадена религия.

Сумата представлява основата на договорката между лидера на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ по Закона за вероизповеданията, още преди той да мине на второ четене. За вероизповедание, на което е определена субсидия в по-малък размер от размера, който се полага съгласно определения критерий /не по-малко от 10 лв. на глас/ държавната субсидия не може да бъде по-малка от 15 млн. лв.

Този и предходният текст скараха патриотите и ГЕРБ. "Обединени патриоти" напуснаха пленарната зала след като техните искания бяха отхвърлени.

"Подчинихме се на инерцията и даваме милиони на вероизповеданията", обясни в кулоарите Искрен Веселинов. ОП са против вероизповедание да взема пари от Турция, което и притеснява патриотите. "Не можем да раздаваме държавни милиони и да не искаме насреща никакво отговорно поведение и да няма забрана за финансиране отвън. Сега даваме милиони, а същевременно вземат и от Турция, на кого ще бъдат лоялни тези хора", попита риторично Веселинов.

Скандал в парламента заради вероизповеданията, ОП напуснаха пленарната зала

„Обединени патриоти“ напуснаха пленарна зала заради отхвърляне на техни предложения в Закона за вероизповеданиятa.  П...

Според него позитивното в закона е, че чуждите духовници ще съгласуват присъствието си в България с дирекция Вероизповедания.

"Излязохме от залата, защото не искаме да участваме в уговорен мач", ядоса се и Валери Симеонов. Той критикува поведението на левицата, която стояла встрани от казуса. "Ние имаме едно малцинство, с което нищо не можем да променим, затова напуснахме залата", коментира лидерът на НФСБ. Той е недоволен и че няма да се върнат вакъфските имоти.

Припомняме, че в Народното събрание бяха внесени два законопроекта, като единият законопроект за вероизповеданията е съвместно от ГЕРБ, БСП и ДПС, а другият от Искрен Веселинов и група депутати от ОП.

Досега имаше таван на държавната субсидия за религията - не повече от 15 млн. лева. В стария проект бяха предвидени пари само за двете религии с най-много последователи - православните християни и мюсюлманите. След редакцията на законопроекта са заложени и средства за останалите - протестанти, католици, грегорианци и други, които бяха пренебрегнати в предходния. Сумите за тях ще се определят всяка година със Закона за държавния бюджет.

Старият вариант на проекта за изменение на Закона за вероизповеданията предвиждаше от бюджета да се плащат около 16 млн. лв., сега с новите редакции сумата набъбва над 3 пъти. Има и вратичка за отпускане на допълнителни пари над годишната субсидия, ако има обществен интерес за това.

Няма да има минимален праг от 300 души за регистрация на религиозна общност

Отхвърлено бе предложението в Закона за вероизповеданията 300 души да бъде минималният праг за регистрация на религиозна общност. То б...

Държавата и общините при възможност ще подпомагат изграждането на гробищни паркове на съответните вероизповедания чрез безвъзмездно предоставяне на поземлени имоти - държавна или общинска собственост, за тази цел.

Духовните училища от системата на предучилищното и училищното образование, както и висшите духовни училища, може да се финансират от регистрираното вероизповедание, по чието искане са открити. Финансирането е за издръжка на дейности по обучение, за стипендии на учениците, за ученици, настанени в общежитие и за поддръжка на материалната база. МОН чрез своя бюджет може да финансира и утвърдени от него образователни програми, които вероизповеданията да осъществяват извън училищната среда.

Максималните размери на основните месечни заплати, които се изплащат от държавната субсидия на свещенослужителите и служителите на религиозните институции, с изключение на заплатите на лицата в ръководните органи на вероизповеданията, не могат да надвишават средната основна месечна заплата за педагогически специалист.

Вероизповеданията могат да организират публична дейност извън молитвените си домове като в тези случаи не могат да бъдат използвани технически средства или звукови устройства, служещи за увеличаване силата на звука, освен при провеждане на обществени прояви.

НС прие за задграничните епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на БПЦ-Българска патриаршия, държавната субсидия да се предоставя в размери, одобрени ежегодно със Закона за държавния бюджет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика