Гърция и Турция избягват темата за инцидент, при който гръцки военни обстреляха турски хеликоптер

4962
Гърция и Турция избягват темата за инцидент, при който гръцки военни обстреляха турски хеликоптер
Снимка: Getty Images/Guliver

Гръцкото правителство упорито опитва да смекчи тона в отношенията с Турция след поредния инцидент между двете държави, при който се стигна до доста по-сериозна реакция на място. Това коментира електронната версия на гръцкото издание Kathimerini.

Става въпрос за инцидент с турски хеликоптер при гръцкия остров Ро, който е станал факт малко преди полунощ на 9 срещу 10 април. Турската летателна машина е навлязла във въздушното пространство на острова, с изключени светлини и с нисък полет, за да избегне радарното покритие. Въпреки това хеликоптерът е бил засечен и е бил обстрелян с трасиращи куршуми, като гръцкият министър на отбраната Панос Каменос е бил в постоянна връзка с щаба на гръцката армия.

Турски бойни самолети стигнаха без разрешение чак до Атина

Турски бойни самолети са извършили серия от нарушения на гръцкото въздушно пространство над Егейско море. Това се случва само ден след ...

Според информация на Neo Kosmos, турският хеликоптер е бил от бреговата охрана на Турция. "Заповедта за предупредителна стрелба беше дадена в контекста на мерките за действие предвид обтегнатите отношения с Турция", коментира гръцки военен източник пред AFP. Последваха критики от страна на Василис Кикилиас, който е считан за "военен минситър в сянка в "Нова демокрация", който нападна министъра на отбраната Панос Каменос, че не се дават подробности за инцидента.

Всъщност, докато отношението на гръцките власти е предпазливо, Турция се държи така, сякаш изобщо не е станало нищо. Официално изявление от страна на Анкара няма, но популярният турски ежедневник "Хюриет" цитира правителствени източници, според които до остров Ро изобщо не е летял турски хеликоптер в псооченото време.

Същевременно Давлет Бахчели, лидер на опозиционната Партия на националистическото действие в Турция, използва остър език по адрес на Каменос. "Забравил е дните, когато те (бел. ред. - гърците) бяха преследвани в морето. Ако това иска, да повторим историята ще е фасулска работа за нас", каза Бахчели.

Припомняме, че миналата седмица Каменос обяви, че Гърция ще разположи още 7000 войници в граничните области с Турция, специлано при островите в Егейско море. По-рано Каменос нарече турския президент Реджеп Ердоган "луд", но сега, след случилото се при остров Ро, гръцкото правителство коментира лаконично, че не става въпрос за "значим инцидент".

Гърция изпрати още 7000 войници до турската граница

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос разпореди да бъдат изпратени допълнителни войски на островите в Егейско море и в граничнит...

В края на март турски бойни изтребители нарушиха за пореден път въздушното пространство на Гърция, като 9 турски самолета стигнаха чак до Атина. Това стана след като Турция арестува двама гръцки граничари за непозволено влизане на турска територия и те все още не са освободени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com