Идва ли краят на корупцията с новата идея на Кирил Петков за "чисти" общини?

14251
Идва ли краят на корупцията с новата идея на Кирил Петков за "чисти" общини?
Снимка: БГНЕС

„Ако махнем корупционния риск от България, инвестициите ще бъдат огромни.“ С тези думи служебният икономически министър Кирил Петков представи на 1 септември нова съвместна инициатива на кабинета и неправителствената организация „Прозрачност без граници“ под слогана „общини, чисти от корупция“.

Според някои мнения, това е маркетингов ход, който да помогне да общините с по-съвременно управление. Въпросът е, че сред кметове настроението е по-различно - те не разбират защо трябва да доказват, че са невинни т.е. по презумпция се внушава, че са виновни. Доста предприемачи обаче смятат, че инициативата ще помогне на повече общини да подобрят взаимодействието си с бизнеса.

Кирил Петков за нов политически проект: Изчакайте два дни

За първи път в най-новата ни история един служебен кабинет наследява друг. Макар че до оповестяването му остават три дни, все още не е ...

Какви са критериите за участие в новата инициатива и как бизнесът и общините я коментират? Радио "Свободна Европа" потърси отговорите на тези въпроси.

Каква точно е идеята

Накратко, идеята е да бъдат насърчени общините да предприемат комплекс от мерки, гарантиращи прозрачност в работата им, лесна комуникация между бизнеса и администрацията и ефективни механизми срещу корупцията и конфликта на интереси.

Представената от Кирил Петков идея цели да използва опита и методологията на експертите от „Прозрачност без граници“, за да стимулира общините да участват в „Местна система за почтеност“ - класация за т.нар. корупционен индекс на общините в България. По думите на министъра най-добрите от тях ще бъдат сертифицирани и така ще могат по-лесно да привличат инвеститори.

Петков: Ако махнем корупционния риск от България, инвестициите ще бъдат огромни

Идея по Харвардски: Кирил Петков ще бори корупцията в общините

Инoвaтивнa мяpĸa пpeдcтoи дa бъдe oбявeнa и тя щe e нacoчeнa ĸъм cepтифициpaнe нa oбщини "бeз ĸopyпция". Toвa зaяви иĸoнoмичecĸият мини...

Министерският съвет (МС) прие антикорупционна стратегия, с която се очаква да се даде началото на инициативата за сертифициране на общини.

„Добрата новина е, че това решение беше взето днес на МС, а вчера вече четири общини поискаха да са първите без корупция. Надяваме се още много общини да се сертифицират и да бъдат място, където инвеститорите могат да бъдат спокойни“, каза Петков миналата сряда, визирайки Бургас, Благоевград, Русе и Видин. През уикенда изпълнителният директор на „Прозрачност без граници“ в България Калин Славов пък коментира пред БНР, че брандирането със слогана „община, чиста от корупция“ е „много хубав маркетингов ход на човек, който идва от бизнеса“, имайки предвид Кирил Петков.

Управление на корупционния риск

"Прозрачност без граници" работи по тази тема от 2014 и 2015 г. по думите на Славов пред "Свободна Европа" „става въпрос за класация за антикорупционните усилия на общините“. Изследването се занимава с „цялата система от органи на местно самоуправление – кмет, общински съвет, администрация, областен управител, както и държавните органи, които имат свои местни структури“.

„Всички те заедно дават обща картина за антикорупционните усилия, на прозрачното и отчетно управление на местно ниво. Критериите, по които работим са общо 153. [...] Основните са свързани с управление на корупционния риск, на риска от конфликт на интереси, системи за реагиране на сигнали, включително за корупция“, разказа Славов.

По какви критерии ще проверяват има ли корупция в българските общини?

Министерството на икономиката, съвместно с международната организация Transparency International, представи инициатива за нулева корупц...

Как реагират кметовете

Инициативата обаче засега не се приема толкова еднозначно от кметовете. "Свободна Европа" потърси за коментар кмета на Бургас и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Димитър Николов по повод думите на Петков, че градът е сред първите, пожелали да кандидатстват за новия сертификат. От кабинета на Николов обаче отклониха поканата за разговор с обяснението, че още не са решили дали да подадат документи в икономическото министерство. По информация на "Свободна Европа" ръководството на НСОРБ е обсъдило темата миналия четвъртък и е взело решение да поиска официална информация за новата инициатива от МС и икономическото министерство.

„Бяхме, меко казано, изненадани, защото за нас не е ясно по какви критерии ще се извършва сертифицирането. Второ, знаем, че според законодателството по целия свят подобен тип престъпни деяния се установяват единствено от съда. Общините не са уведомени под никаква форма и бяхме изненадани, че някой трябва да кандидатства и да доказва, че не е корумпиран“, заяви пред Свободна Европа кметът на Кюстендил и член на Контролния съвет на НСОРБ Петър Паунов. Той добави, че неговата администрация се стреми да спазва всички стандарти за прозрачност и обратна връзка и би искал да знае на какви други условия би трябвало да отговаря общината.

„Трябва всички да бъдем уведомени за условията и не може само общините да са свободни от корупция. Всяко едно обществено заведение, което харчи дори и една публична стотинка, трябва да има такъв сертификат. Но самият дебат беше поднесен леко странно. Общини без корупция, сякаш единствено в общините има корупция“, коментира още Паунов, определяйки инициативата като „странна идея“.

Колегата му от Велико Търново и председател на Управителния съвет на НСОРБ Даниел Панов също потвърди пред "Свободна Европа", че сдружението не е било уведомено по никакъв начин за инициативата на Петков и затова е поискало информация от служебния кабинет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика