Каракачанов избрал Петър Харалампиев за шеф на ДАБЧ, можело да стане и областен управител

2790
Каракачанов избрал Петър Харалампиев за шеф на ДАБЧ, можело да стане и областен управител
Снимка: БГНЕС

"Аз съм го предложил за този пост, а не за другия по предложение на "БГ патриот". По-добре началник на ДАБЧ, защото областен управител е изключително тежка работа и би трябвало да търсим друг човек. В тази агенция една чистачка не сме назначили." Това обясни вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов за назначаването на Петър Харалампиев на поста председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

"Предложил съм и е била грешка, може ли да гарантирате за всеки един човек? Ако се докаже, че са получавали пари ще си носим последиците. В много неща може сме виновни - едно нещо не сме си позволявали - да правим компромис с каузата българите в Македония. Ако някой го докаже веднага поемам политическа отговорност и подавам оставка", обеща Каракачанов в интервю за bTV.

Възраждане обвини ВМРО и Каракачанов заради порочни практики на ДАБЧ

Тази сутрин, екипи на Специализираната прокуратура и Комисията за борба с корупцията, нахлуха в офиси на Държавната агенция за българит...

По думите му "ВМРО не се финансира и никога не се е финансирала от продажба на документи за българско гражданство. Точно обратното - 28 години ВМРО подпомага дейността на всякакви български структури в Македония, културни програми в Македония, стипендии за студенти, лечения на хора."

"Това са абсурдни глупости, защото в своята история в последните 20 години ВМРО винаги е поддържала каузата българите от Македония, от Западните покрайнини, Украйна и Молдова да получават българско гражданство по облекчена процедура. Целта е била облекчаване на гражданство за етническите българи", заяви Каракачанов и добави, че корупционнни схеми има там, където проблемите се решават трудно, там, където хората чакат по 2-3 години за българско гражданство и т.н.

"През всички тези години ние сме правили точно обратното - настоявали сме етническите българи, живеещи извън България да получават гражданство по облекчена процедура“, каза още той.

Каракачанов заяви, че той лично никога не е получавал пари по тази линия. "Това са голи клеветнически обвинения", каза още той.

Вицепремиерът обясни, че Катя Матева, която е подала сигнала за нередностите в ДАНС е осъдена от административен съд. 

Каракачанов: Намерената бомба ще бъде унищожена на полигон "Сливница"

Намерената бомба ще бъде унищожена на полигон „Сливница“. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракача...

"От 2016 г. има разследване в самото министерство срещу Матева. През 2016 ДАНС ѝ отнема достъпа до класифицирана информация – да спира българите от Македония да получат българско гражданство, в същото време да допуснати преписки на български турци да получат такова и не говоря за Възродителния процес, а онези които доброволно са се отказвали. Това предизвика протести на българите в чужбина. Тя търси реванш и се страхува, че това, което е правила един ден може да има последици за нея, а то ще има", каза още Каракачанов.

Мит било, че ДАБЧ се контролира от години от ВМРО

"Не, категорично не става въпрос за години. Две години съм бил председател на ДАБЧ, нямахме забележки за неспазено производство." Така депутатът от ВМРО Борис Вангелов, бивш председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), коментира скандала с ареста на сегашния председател Петър Харалампиев.

Вангелов определи като мит, че ДАБЧ се контролира от години от ВМРО. Още 2014-та година имаше кампания, която ни очерни, добави той пред Нова телевизия. И обясни, че удостоверенията за български произход се издавали изцяло със съобразяване с административното производство. Схемата за издаване е по-сложна – имало съвет по гражданство, който гласува за всяко удостоверение, а после и проверка на правосъдното министерство и ДАНС, като вицепрезидентът трябва да одобри съответния документ, за да е валиден.

Вангелов добави и, че за доказателства се вземат документи от държавен орган, от Българската православна църква и от неправителствена организация.

Марешки: Каракачанов преговаря с БСП и ДПС за правителство

"Каракачанов преговаря с БСП и ДПС за ново правителство". Това каза лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки. "Сега се оказва, че про...

Същевременно Вангелов засегна и стара новина, от това лято – че 114 души, взели българско гражданство, са издирвани от Интерпол. Той заяви, че тези хора извършили престъпления след като взели българско гражданство, не преди това. Такава информация ми дадоха, добави Вангелов, който обяви всичко за инсинуация. По думите му, ако имало такива хора, престъпници, щели ДАНС да ги засекат в системата. Попречихме на ДПС да прокара закон да вземат стари български изселници българско гражданство, каза още Вангелов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика