Корнелия Нинова обяви, че БСП няма да влезе в парламента за бюджет 2019

4229
Корнелия Нинова обяви, че БСП няма да влезе в парламента за бюджет 2019
Снимка: БГНЕС

Депутатите от БСП и утре (6 ноември) няма да се регистрират за парламентарното заседание, на което е предвидено да се гледа бюджета на управляващите. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, непосредствено преди представянето на алтернативния бюджет на Левицата - нещо, което се превръща в традиция, откакто Нинова е начело на Столетницата.

"Кворумът е задължение на мнозинството. Ако те си го осигурят, ще участваме в дебатите с нашите алтернативни предложения", каза соцлидерът.

Мая Манолова: Нещо се прави на тъмно, нещо се прави зад гърба на гражданите

"В една от предложените промени през Закона за държавния бюджет, в Закона за държавния служител реално ще остави на улицата няколко хил...

"Правителството на Борисов ни нанесе пред Европа такъв тежък удар, какъвто никое правителство не е правило, въпреки, че всички сме правили грешки. Такъв тежък удар пред лицето на Европа не сме имали", продължи Нинова с "разбора" на управлението. И започна с примерите - че няма да видим Шенген "с това, което направиха с паспортите и българското гражданство ни върнаха десетки години назад. Защото докато Борисов разхождаше премиери на други държави по границата с Турция да показва как с оградата ние пазим европейската граница от нелегални емигранти, през цялото време легално - през държавните институции, през държавна политика са се осигурявали паспорти на хора, които нямат право да бъдат български, следователно европейски граждани".

"Продадоха не само най-ценното - българското гражданство, но така се удря и по европейските ценности. И затова смятам, че цялото правителства трябва да си ходи", добави Нинова.

Борисов в силните си години винаги е казвал, че носи отговорност, констатира лидерът на БСП и добави, че сега ѝ прави впечатление, че се крие, снишава и оправдава с коалиционните партньори. "Това не е държавническо и не е отговорно", коментира тя. "Той носи отговорност. Това правителство продава българската национална единтичност и ни нанася страхотен шамар пред Европа и пред бъдещето ни в Шенген", заяви Нинова.

Относно избора на Цветан Цветанов за член на Управителния съвет на "Европол" Нинова също намери коментар - тя задочно го попита дали ще запознае новите си колеги със случая с продажбата на български документи. Според нея няма да е достатъчно само разследване за корупция и трябва да се продължи и да се уточни кои и колко хора са получили български (европейски) паспорти, без да имат основания за това, да се идентифицират къде са и да се започне незабавна процедура за отнемане на тези паспорти.

БСП предложи законови промени за хаченето на бюджета и данъчното бреме

Не повече от 1% от бюджетния излишък да може да се харчи директно от правителството - това предлага БСП. Социалистите искат всичко по ...

Алтернативният бюджет на БСП

Бюджетът за 2019 г., предложен от правителството има алтернатива, категорично заяви Нинова и обяви, че БСП предлага демографски бюджет. Тя съобщи, че БСП ще предложи подкрепа за младите работещи семейства - еднократна помощ от 6400 лв. при раждане на второ дете.

Нинова коментира, че бюджетът на управляващите е начин за оцеляване на правителството догодина и изтъкна, че подходът на БСП е да предлага дългосрочни политики. Гарантиран икономически растеж, мерки за намаляване на бедността и неравенствата и за справяне с най-големия проблем - демографската катастрофа - това са акцентите на алтернативния "червен" бюджет.

Представяйки червените идеи, Нинова уточни, че БСП предлага мерки за регионално развитие, децентрализация на общините, създаване на специален фонд по регионална политика и коментира, че това е държавна грижа за икономически растеж и създаване на условия за българско производство. Тя разкритикува бюджета на управляващите, който, по думите ѝ, замръзява 12 социални плащания, сред които за отглеждане на деца, за млади семейства, за отглеждане на близнаци, за майки-студентки и др. БСП предлага премахване на плоския данък за физическите лица и преминаване към прогресивна скала на облагане, което гарантира повече приходи в бюджета и е много по-справедливо за уязвимите слоеве и средната класа, категорична е Нинова.

За два месеца правителството ще изхарчи 2 млрд. лева

Само за два месеца правителството ще похарчи 2 млрд. лв. от излишъка, натрупан през годината - заради увеличението на полицейските запл...

За противодействие на демографските проблеми, БСП предлага гарантиране на държавното и общинско здравеопазване и изплащане на дълговете на общинските болници; намаляване на ДДС върху лекарствата; гарантиране на безплатни учебници до 12 клас за децата; един учабник по едни предмет в цялата страна; средства за култура, читалища, библиотеки, също редица мерки, подкрепящи младите семейства, включително данъчни отстъпки и жилищна политика за младите. За най-уязвимите - пенсионерите, червената партия предлага актуализация на старите пенсии. През данъчната политика и социалните мерки предлагаме дългосрочна политика, ориентирана към намаляване на неравествата, намаляване на бедността, обобщи Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com