Кристалина Георгиева напуска ЕК

5138
Кристалина Георгиева напуска ЕК

Кристалина Георгиева е подала оставка като заместник-председател на Европейската комисия, за да стане главен изпълнителен директор в Световната банка.

"За мен беше чест да служа 7 години както на Европейския съюз, така и на моята страна като комисар по хуманитарните въпроси и в настоящата си роля като отговарящ за бюджета и човешките ресурси", се казва в официалното изявление на Георгиева, публикувано преди минути.

"Когато през 2010 г. дойдох в Европейската комисия от Световната банка, оставих след себе си не просто работата и организацията, която обичах, но и една цяла сфера на дейност: международното развитие. След като внимателно обмислих предложението да стана Главен изпълнителен директор на Световната банка, реших да го приема. Връщам се към работата, която продължава искрено да ме вълнува и която ще ми позволи да помагам и на Европа и на света.

От цялото си сърце благодаря на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за възможността да бъда част от неговия прекрасен екип. Връщам се във Вашингтон в началото на следващата година. Междувременно работата в Брюксел продължава. Очаквам да приключим успешно преговорите за бюджета на ЕС за 2017 г. Трябва да завършим и няколко инициативи, свързани с управлението на човешките ресурси в Комисията.

Кристалина Георгиева отговори на Foreign Policy: Това са стари и оборени твърдения

Стари и отдавна оборени твърдения - така от офиса на Кристалина Георгиева коментираха публикацията на Foreign Policy, която твърди, че ...

Не е време за сбогуване, предстои още много работа. Но оставам завинаги благодарна за приятелството и професионализма, които срещнах в Брюксел", написа Георгиева в личния си профил в социалната мрежа.

Според Politico обаче българката е била недоволна от управлението на ЕК и от „отровното“ влияние на хора, близки до Жан-Клод Юнкер. Изданието цитира свой източник, според когото Георгиева "била изчерпала търпението си" по отношение на Мартин Зелмар, шеф на кабинета на Юнкер.

Тя е предложила да остане в комисията до края на декември, преди да започне новата си работа във Вашингтон от 2 януари 2017 г. Нейният ресор временно ще бъде поет от германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, докато бъде избран нов еврокомисар, отново българин.

"Работата на Еврокомисията трябва да продължи", заяви в писмено изявление по повода Юнкер. Той казва, че приема оставката на Георгиева с "голямо съжаление".

Foreign Policy: Кристалина Георгиева е била доносник на Държавна сигурност*

Заместник-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева, която беше кандидат за генерален секретар на ООН, "крие скелети в гардер...

"Кристалина Георгиева е опитен политик, когото аз много уважавам. Искам да ѝ благодаря за лоялността и отдадеността ѝ като заместник-председател на ЕК", казва още Юнкер.

Според The Guardian постът главен изпълнителен директор е създаден неотдавна и по важност е втори след президента на Световната банка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика