Кулезич извади документ с показания, че известни личности вземали пари от КТБ*

5826
Кулезич извади документ с показания, че известни личности вземали пари от КТБ*
Снимка: БГНЕС

Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Стоян Мавродиев, Кънчо Стойчев, Андрей Райчев – това са само част от имената, които уволнената преди време от BIT популярна телевизионна водеща Люба Кулезич изрече като получавали неотчетени пари от Цветан Василев и КТБ. Кулезич посочи имената на базата на публичен документ, съдържащ показания от главния свидетел по делото "КТБ" - Бисер Лазов, както и на счетоводителката Юлия Илиева. Интересното е, че телевизионната водеща говори отново пред BIT – в предаването „Просто Диков“.

Люба Кулезич заяви, че документът е по следствено дело за КТБ от 2014 година, като показанията на Лазов били приложени за друго следствено дело за КТБ. Същото важало за Илиева - показанията ѝ от едно следствено дело били ползвани за друго дело, свързано с КТБ. Вадят се показания от следственото дело за КТБ и тя се прилага срещу други хора, направи заключение Кулезич, изразявайки съмнения защо се прави това?! Телевизионната водеща добави и, че Юлия Илиева водела архив, но част от него "бил изгубен" при преместването на офиса на бул. "Цар Борис III".

Делян Добрев показа документи за връзка на Йончева с офшорка, замесена в сагата "КТБ"

Елена Йончева има връзки с офшорна фирма, която фигурира във всички докладите за КТБ. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев и съобщ...

Съгласно показанията на Лазов и Илиева, много хора, като доста от тях са публични личности, са получавали големи парични суми по лично разпореждане на Цветан Василев.

Лазов твърди, че половин милион лева са отишли за кампанията на Меглена Кунева за президент.  * В официално съобщение, изпратено от пресслужбата на Движение "България на гражданите" се посочва, че "нито една медия не е взимала официален коментар от Меглена Кунева по неверните твърдения за КТБ, включително и телевизия BIT. Свързването на името на г-жа Кунева с КТБ е фалшива новина, а заглавия като това на Club Z (бел. ред. - "Кунева, Мавродиев, Лукарски, Стойчев-Райчев с пари в брой от КТБ, твърди Бисер Лазов") и подобни публикации, са разпространители на манипулация. Г-жа Кунева категорично заявява, че не е получавала средства от КТБ и всяка медия, разпространяваща фалшиви новини в този контекст, ще бъде съдена от нея".

50 000 евро пък били дадени на лидера на СДС Божидар Лукарски, като те стигнали до бившия министър на икономиката през бившия председател на КФН и сегашен ръководител на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев. В отговор Лукарски каза, че не е получавал пари, а Стоян Мавродиев писмено заяви, че "това твърдение е толкова нелепо, че не подлежи на коментар". Мавродиев добавя и, че "за подобни клевети се завеждат дела".

Андрей Райчев и Кънчо Стойчев пък били взели най-много пари – на два пъти по половин милион евро. Стойчев получил 500 000 евро на 13 август 2013 г., а Райчев - на 20 септември 2013 г. Социолозите са били доведени от адвокат Божидар Миладинов и поискали да им се даде касета в банката, за да съхраняват огромните суми. Отговорът на Стойчев е "нищо не съм вземал", а Райчев бил в чужбина и щял да коментира тази седмица.

Второ отлагане на делото "КТБ" - нямало го Цветан Василев

Липсата на двама от обвинените по мегаделото "КТБ" провали отново старта на същинския процес, предаде репортер на Actualno.com. Става ...

Сред другите имена в документите са енергийният експерт Стефан Гамизов, взел 200 000 евро, като това било описано в бележки от Юлия Илиева. Никакви пари не съм вземал от тази банка, отговаря Гамизов, според когото това е опит за злепоставяне.

Бившият депутат и посланик в Словения Димитър Абаджиев получавал 9000 лева и по 25 000 евро два пъти в месеца, като парите били вземани от шофьора му. Твърдението е абсурдно само по себе си, отговори Абаджиев, който уточни, че познавал Бисер Лазов от 2009 година, когато не бил вече политик. Предполагам, че има предвид период, когато като адвокат имах сключен договор с фирма, на която Лазов беше управител, каза Абаджиев. Сумите са силно завишени и са отчетени пред данъчните, добави Абаджиев, който уточни, че получавал по 9000 лева на месец по договор.

Кулезич посочи от документите и името на Николай Николов от фирма "3Бей.бг", която управляваше няколко информационни сайта, сред които iNews.bg. Посочено беше и името на журналиста и автор на блога "Финансови смислици" Мирослав Иванов за получени 10 000 – 15 000 лева. Иванов е викан в следствието и е правена проверка от НАП, като става дума за следното – участвал е с миноритарен дял в рекламна фирма, която е имала договор с КТБ и по този договор са получавани пари, като той потвърди отново за това. Журналистът е много известен като мишена на медиите на Делян Пеевски, като от години той пуска в блога си разследвания за схеми, свързани с КТБ.

Бизнесменът Димитър Куцаров получил 2 000 000 лева за президентската му кампания, а известният покрай приказките за тесни връзки с Бойко Борисов Митко Димитров-Каратиста – по 10 000 лева, след време увеличени на 15 000 лева на месец.

България през 2017 година: КТБ

Четвърта година вече се изтърколи, откакто аферата "КТБ" е централна тема за българското общество. А това, което се случи през тази год...

Страшно много хора се замесват в тази схема, е изводът на Люба Кулезич, която поиска мистерията от показанията на Лазов и Илиева да бъде разплетена – защото техните показания са в основата на делото за КТБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Пореден случай на насилие: Mъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Внезапно изскочи пред камиона: Дете е в болница след инцидент в Бургас

Ало измамници заплашваха с часове възрастна жена, взеха и 4 000 лв.

АПИ трябва да плати солидно обезщетение за смърт при потопа в село Бисер

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com