Молитва за мир на площад "Независимост" в София (НА ЖИВО)

6641
Молитва за мир на площад "Независимост" в София (НА ЖИВО)
Снимка: Правителствена пресслужба

Над 1 000 души се събраха на столичния площад "Независимост", където папа Франциск започна своето послание за мир към целия свят заедно с представители на различни вероизповедания. На събитието присъстват близо 200 официални гости, сред които е премиерът Бойко Борисов и цялото правителство. 

На площада са въведени засилени мерки за сигурност, но според репортер на Actualno.com всичко е спокойно и се преминава сравнително бързо през пропускателните пунктове. Преди официалното събитие на сцената се проведе кратка репетиция. Шест деца запалиха факли - символ на мира. Те са представители на православното, католическото, еврейското, арменското, протестантското и мюсюлманското вероизповедание. "Целта на мероприятието е всички българи да с молят за мир според собствената си традиция и да се ангажират да работят за мира съгласно желането н Исус и завещанието на папа Йоан XXIII", се казва в предварително обявеното събитие. На сцената има още маслиново дърво и рози - символ на България.

Над 1 000 души се събраха на столичния площад "Независимост", където папа Франциск започна своето послание за мир към целия свят заедно с представители на различни вероизповедания. На събитието присъстват близо 200 официални гости, сред които е премиерът Бойко Борисов и представители на правителството. 

На площада са въведени засилени мерки за сигурност, но според репортер на Actualno.com всичко е спокойно и се преминава сравнително бързо през пропускателните пунктове. Преди официалното събитие на сцената се проведе кратка репетиция. Шест деца запалиха факли - символ на мира. Те са представители на православното, католическото, еврейското, арменското, протестантското и мюсюлманското вероизповедание.

"Целта на мероприятието е всички българи да с молят за мир според собствената си традиция и да се ангажират да работят за мира съгласно желанието на Исус и завещанието на папа Йоан XXIII", се казва в предварително обявеното събитие. На сцената има още маслиново дърво и рози - символ на България. 

А ето и пълната молитва, прочетена от папата:

"Скъпи братя и сестри,

Молехме се за мир с думи, вдъхновени от Св. Франциск от Асизи, велик влюбен в Бог, Творец и Отец на всички. Любовта, на която той бе свидетел със същата страст и искрено уважение към творението и към всеки човек, когото срещаше по своя път. Любов, която е променила погледа му, давайки му да осъзнае, че във всеки един има „проблясък на светлината, която идва от личната ни сигурност, че сме безкрайно обичани, над всичко”. Любов, която го е накарала да бъде истински миротворец. И всеки от нас, по неговия пример, също е призован да стане строител, „ковач” на мира. Мир, за който трябва да се молим и за който трябва да работим, дар и задача, подарък и постоянно и ежедневно усилие за изграждане на култура, в която дори мирът е основно право. Активен и „укрепен” мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие, които ни карат да поставяме дребните интереси на някои над неприкосновеното достойнство на всеки човек. Мирът изисква и моли да направим от диалога - път, от общото сътрудничество - наше поведение, от взаимното опознаване - метод и критерий, за да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на възможности и достойнство, особено за бъдещите поколения, заяви папата в своята молитва.

Тази вечер сме тук, за да се молим пред тези факли, донесени от нашите деца. Те символизират огъня на любовта, който гори в нас и който трябва да се превърне в фар на милосърдието, фар на любов и мир в средата, в която живеем. Фар, който бихме искали да запали целия свят. С огъня на любовта ние искаме да разтопим леда на войната. Преживяваме това събитие за мир при руините на древна Сердика, в София, сърцето на България. Оттук можем да видим местата за поклонение на различни църкви и вероизповедания: „Св. Неделя” на нашите православни братя, „Св. Йосиф” на нас - католиците, синагогата на по-големите ни братя - евреите, джамията на нашите братя мюсюлмани и в близост - църквата на арменците.

На това място, в продължение на векове, са идвали софиянци българи, принадлежащи към различни културни и религиозни групи, за да се срещнат и разговарят. Нека това символично място да се превърне в свидетелство за мир. В този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват пламенното желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя! В нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната, задушени от безразличие и игнорирани от смачкващото съучастие на заинтересуваните групи. Нека всички да съдействат за осъществяването на този стремеж: представителите на религиите, на политиката, на културата. Всеки, където и да се намира, изпълнявайки задачата, която му е поверена, може да каже: „Направи от мене инструмент на твоя мир”. Апелът е да се осъществи мечтата на папа Св. Йоан XXIII за една земя, където мирът да бъде като у дома си. Да следваме неговото желание и с живота си да кажем: Pacem in terris! Мир на земята, на всички хора, които Господ обича", завърши посланието за мир на папа Франциск.

Преди Негово Светейшество различните вероизповедания отправиха своите молитви за мир на пл. „Независимост”.

Молитвата от името на православните в България бе изпълнена от детски хор. Молитвата е известната у нас Вазова молитва „Дядо Господи, прости ме” – по текст на Иван Вазов:

Дядо Господи, прости ме,

моля ти се от душа,

с ум и разум надари ме,

да не мога да греша.

Запази ми Ти сърцето

от зли мисли и неща;

всичко виждаш от небето,

зло на мен недей праща.

Дай на мама, дай на тате,

Папата даде първо причастие на стотици деца в Раковски (СНИМКИ+ВИДЕО)

"Вие, скъпи деца, сте дошли тук от всяко кътче на тази Земя на розите, за да участвате в този чудесен празник, който, сигурен съм, няма...

здраве, сила и живот;

мир, любов на всички братя

и добро на наш народ.

Aмин!

Главният арменски епископ Исахак Похосян отправи молитвата за мир на арменския народ. Последва еврейска песен, с която деца отправиха молитвата за мир на еврейския народ. След това и евангелските църкви в България с песен отправиха своя поздрав за мир. Казана беше и мюсюлманска молитва за мир.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com