НАП проверява Лозан Панов

1675
НАП проверява Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите (НАП) проверява председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заради подадена от Сметната палата информация, че той не е подал пред органа имуществената си декларация за миналата година.

Сметната палата вчера поясни, че Панов е даден за проверка на ДАНС и данъчните, защото не е подал декларация за имуществото си. Процедурата била стандартна и описана в закона. Тя се налагала на всеки, който не спази срока на публичния регистър. По този ред на ДАНС и Националната агенция за приходите (НАП) са дадени още 47 души на висши длъжности в държавата.

Ясен Тодоров: Лозан Панов е виновен за лошия бизнес климат у нас

В новия Висш съдебен съвет влизат професионалисти, но и те ще бъдат обект на натиск за вадене на прокуратурата от съдебната система. То...

От ДАНС казаха за в. "Сега", че няма проверка срещу председателя на ВКС, защото службата се занимава само с несъответствия в доходите, а не с неподадени декларации. Така че топката е в НАП.

Лозан Панов е подал декларация, само че в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), където от началото на тази година бяха прехвърлени регистрите за магистратите с промени в Закона за съдебната власт. От Сметната палата обаче посочват, че Панов, главният прокурор и председателят на Върховния административен съд (ВАС) са длъжни да декларират имущество и пред тях, понеже са членове на Висшия съдебен съвет. Така изисква Законът за публичността на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности.

Заради разминаването на двата закона - за съдебната власт и за имуществото на публичните личности, излиза, че шефовете на върховните съдилища и главният прокурор трябва да подават две идентични декларации - веднъж в Сметната палата и втори път в Инспектората на ВСС.

Преди месец от палатата сложиха Панов в списъка с магистратите, които не са подали декларацията си. Тогава от Върховния касационен съд излязоха със съобщение, че Панов няма такова задължение, тъй като магистратите вече декларират имущество и интереси пред ИВСС. Вчера Панов и началникът на кабинета му не бяха открити за коментар.

Цацаров не коментира поредния протест в подкрепа на Лозан Панов

Имам далеч по-важна работа от това да се занимавам с тези циркове. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, коментирайки оставените ...

От публичния регистър на палатата се вижда, че главният прокурор Сотир Цацаров и Георги Колев, който е председател на ВАС, са пратили декларациите си там навреме.

Цацаров обаче също е станал жертва на объркването - той е подал документа в инспектората със закъснение и това се вижда на сайта на институцията. Срокът за подаване беше 15 май, но главният прокурор не го е спазил. Във вторник "Сега" прати въпроси на главния прокурор по темата, но не получи отговори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com