Невярна ли е статистиката за смъртните случаи от COVID-19 във Франция и с колко?

7136
Невярна ли е статистиката за смъртните случаи от COVID-19 във Франция и с колко?
Снимка: iStock

Франция се бори със "смразяващите данни" за смъртни случаи в следствие заболяване от коронавирус от домове за стари хора. Вътрешни имейли, с които разполага Politico, хвърлят светлина върху трудностите, пред които са изправени здравните власти в заведенията за социална грижа.

В страната има над 7 000 старчески домове (държавни и частни), в тях живеят над 600 000 души. Медицинската общност, семействата на пенсионерите и служители по места се опитват да предупредят за проблема от седмици. От миналият месец обаче посещенията в тези социални институции са забранени. А властите едва сега им обръщат внимание.

Много семейства на възрастни хора, настанени в домове, се оплакват от липса на прозрачност по отношение на съществуващи огнища на коронавирус в сградите, където живеят близките им.

Информацията от тези старческите домове е от ключово значение в момента. Защо? Защото освен, че са рискова група, възрастните хора в домовете, бяха и причина за трагичен рекорд от последните дни във Франция - най-малко 3237 души са починали от COVID-19 в старческите домове в страната от началото на март (според най-новата официална статистика, публикувана във вторник). С тях смъртните случаи в страната минаха 10 000. Сега вече всички се интересуват какво се случва зад затворените врати на старческите домове.

Събирането на данни

Във Франция вече функционира нова система за докладване на случаите, а здравните работници се оплакаха пред премиера Едуар Филип за трудностите, с които се сблъскват при ежедневното отчитане на данните от частните заведения за възрастни хора, разкрива Politico.

Статистиката на старческите домове не е актуализирана в сряда поради "технически проблем" със системата за отчитане, заяви министърът на здравеопазването Оливие Веран.

Забавянето на събирането на данни възпрепятства навременното разполагане на допълнителни ресурси за подпомагане на пенсионерите и ограничаване на разпространението на болестта в тези заведения. Липсата на точна и актуална информация затрудни задачата на здравните органи, когато става въпрос за осигуряване на решаваща оперативна подкрепа.

Броят на смъртните случаи в старчески домове е "обективно смразяващ", казва Бено Рибадо-Дюма, ръководителят на кабинета на премиера, в имейл от неделя (5 април) до Аурелиен Русо, ръководител на Регионалната агенция по здравеопазването (ARS) за региона на Париж.

Европейските домове за възрастни: В мъглата на COVID-19

Там смъртта може да бъде невидима и непреброена, но ковчезите трудно се крият. Така започва анализът за ситуацията в домовете за възрас...

Първата информация за случаите и смъртните случаи в старчески домове, публикувани едва миналия четвъртък, бяха - както правителството призна - базирани на "непълни данни". Седмици след като бяха докладвани първите случаи във Франция, не съществуваше доклад за цялата смъртност в старчески домове, подчертава Politico. Сред частните домове за стари хора, които прикриват информация, е и групата на Korian, един от лидерите в сектора в Европа, подчертава изданието.

Три домове за възрастни хора от групата бяха обект на подобни критики - в Кламарт, предградие на Париж, в Марсилия и в Мужен на Френската Ривиера, където е един от най-засегнатите старчески домове в страната. Там са починали 34 души.

"Всеки дом информира всички семейства за наличие на COVID-19 [случаи] в институцията", казват от Korian в изявление. "Медицинският персонал редовно информира близките за засегнатите пациенти."

"Това е въпрос, който публично ще излезе на повърхността, защото изглежда, че това е стратегия", комеnтира ситуацията ръководителят на Регионалната агенция по здравеопазването.

Оправданието на частните домове

От частните домове за възрастни хора са се оправдали с допълнителната административна работа, създадена от множество системи за докладване, а понякога и несъответствията между насоките на националното правителство и регионалните агенции.

Нови 541 смъртни случая от коронавирус във Франция

Нови 541 смъртни случая отчете Франция през последните 24 часа. С тях официалният общ брой на жертвите на епидемията от коронавирус в с...

"Както всички заинтересовани страни в сектора, ние спазваме [най-новите] насоки от здравното министерство", казват от Korian в изявление.

В страната се обмисля нова стратегия за тестване в старческите домове и по-мащабен план за действие, за да се ограничи разпространението на болестта в тежко засегнатите старчески домове, включително чрез мобилизиране на стотици допълнителен медицински персонал

Трябва да се уверим

Обменът на имейли хвърля светлина и върху чувствителността на изпълнителната власт към ситуацията.

"Разбира се, ние трябва да съобщим за всичко това", отговори Бено Рибадо-Дюма, ръководителят на кабинета на Филип на Русо, позовавайки се на плана за действие, "тъй като тревогата нараства и трябва да успокоим французите [обществеността]."

"Ясно виждаме, че нещата ще се прехвърлят от болници ... към болнични заведения, където нещата са по-трудни, защото са по-малко структурирани", казва Рибадо-Дюма в същия имейл, също от неделя.

Жертвите на коронавируса във Франция надминаха 10 000

Франция прекрачи прага от 10 000 смъртни случая, причинени от коронавируса. По последни данни починалите в страната са 10 328.  7...

"Цифрите обективно смразяват, но без да се опитваме да го свеждаме до минимум, трябва да напомним на хората колко смъртни случая има всеки ден в нормални времена", добави той.

В същото време безпокойството у служителите в здравната система расте. Особено при тези, които отговарят за мониторинга на заболяването и виждат забавянето на информацията.

"Ние не знаем какво се случва там", каза един здравен служител, говорейки неофициално пред Politico. "Директорите на старчески домове трябва да ни пишат всеки ден, ако бъде открит случай, но в някои случаи вече има смъртни случаи, които никога не са били докладвани на никого."

Пропуски в системата

Седмици след като бяха докладвани първите случаи във Франция, не съществува доклад за цялата смъртност в старчески домове. В края на март здравното министерство пусна нов, национален инструмент за ежедневно отчитане, за да помогне за наблюдение на ситуацията по отношение на случаи и смърт, припомня Politico.

Новата система се използва заедно с вече съществуваща платформа, основно за регионалните здравни агенции, които наблюдават същите данни. В платформата на РЗИ-тата обаче може да се задават искания за оперативна подкрепа, като допълнителен медицински персонал или защитни средства и консумативи. Така информацията реално се дублира.

Сексуалните труженички във Франция искат помощ от Макрон

Асоциациите за защита на сексуалните труженички във Франция, засегнати от „изключителна финансова несигурност“ поради огран...

Министърът на здравеопазването преди време критикува двете системи, наричайки ги бюрокрация, и призова те да бъдат опростени, а насоките от властите към медиците и социалните домове - ясни.

SYNERPA, федерация, която представлява частни мрежи за старчески домове като Korian, DomusVi и Orpéa, изпрати писмо до здравния министър Веран на 3 април: "Както знаете, старческите домове са на първа линия в тази здравна криза", се казва в писмото. "Персоналът в тях не може да си позволи да се затрупа с попълване на множество платформи и въпросници за докладване, които събират едни и същи данни.“ В писмото се казва още, че те  съветват своите членове да спрат да подават информация за броя на смъртните случаи, както и да спрат да потвърждават случаите във всяка система за докладване, различна от националната платформа.

В резултат частните домове за възрастни хора не споделят данните, които от 28 март трябва да бъдат предоставени чрез конкретни платформи на регионалните здравни агенции и националния здравен орган Public Health France, според няколко документа, видени от POLITICO.

Например в региона на Париж поне четири домове от групата на Korian и един от групата DomusVi - третата най-голяма частна мрежа в страната - не са актуализирали данните си на регионалната платформа в продължение на няколко дни, въпреки че има доказателства за смъртни случаи на пенсионери в тях.

"Ние общуваме в реално време с регионалните здравни агенции, но преминаването от една система в друга може да доведе до известно закъснение от един до два дни", каза говорител на Korian. DomusVi не коментирa.

Изпълнителната власт реагира бързо в неделя, за да се опита да коригира проблема, след като се пропуснат пропуските в отчитането. "Ще разговаряме най-късно във вторник с основните федерации и групи", каза Рибадо-Дюма в същия имейл до Русо.

Франция изправена пред най-дълбоката рецесия от Втората световна война насам

Франция е изправена пред най-дълбоката рецесия след края на Втората световна война заради широкото блокиране за спиране на коронавирусн...

Нужна е помощ

Всички изглежда са съгласни, че ситуацията в домовете е критична.

"Сигнализираме от седмица за ситуацията в старческите домове, но всичко е насочено към отделения за интензивно лечение", заяви служител на здравната администрация пред Politico и добавя: "Доброволческите здравни работници се страхуват да отидат в старчески домове повече, отколкото да отидат в болници. Ние търсим персонал, но нямаме предпазна екипировка за него, така че те не искат да отидат".

По данни на Здравната инспекция в страната трябва да се мобилизират допълнително около 400 души медицински работници и санитари от безработни или пенсионирани здравни работници.

Попитан от Politico за закъсненията в информацията от старческите домове, кабинетът на премиера каза: "Не се притесняваме за липсата на данни за смъртните случаи, притесняваме се от липсата на данни за това от какво се нуждаят тези домове."

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 9 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари