Плевнелиев: Референдумите могат да попаднат в ръцете на популисти

1117
Плевнелиев: Референдумите могат да попаднат в ръцете на популисти
Снимка: БГНЕС

Притеснен съм, че референдумите могат да попаднат в ръцете на популисти. Това каза президентът Росен Плевнелиев, коментирайки одобрението на първо четене в парламента на референдума за промени в структура на Народното събрание и субсидирането на партиите, поискан от телевизионния водещ Слави Трифонов. 

Няма нужда да посочвам лица, допълни той. "Референдумът е ядреното оръжие на демокрацията, но трябва много да внимаваме кой и кога го използва", каза държавният глава в ефира на БНТ.

Николай Бареков сравни Слави Трифонов със себе си

Евродепутатът Николай Бареков сравни Слави Трифонов със себе си. Той призна, че е влязъл в Европейския парламент благодарение на подкре...

"Радвам се, че използвах своето правомощие да иницииран народно допитване", каза също той по отношение на предложения от него референдум, който се проведе миналата година. Според него, когато гражданите видят как се правят избори в България и как могат да се опорочат, на ход е пряката демокрация, която може да повиши доверието на гражданите. По думите му обаче това лекарство може да се окаже опасно. 

Росен Плевнелиев заяви, че е притеснен, че в парламента се даде "зелена светлина" по въпросите за референдума без дебат и при съмнения, че има такива, които са противоконституционни.

Ще се окаже, че след поредица от референдуми, ще насочим страната в грешен път, смята президентът. Плевнелиев повтори, че е нелогично действие да има два пъти референдум по един и същ въпрос за електронното гласуване. Според него това може да доведе до отчуждаване на гражданите от участие в референдумите.

Според държавния глава, ако се окаже, че въпросите в допитването противоречат на Конституцията, то Народното събрание ще бъде в невъзможност да изпълни волята на народа. Той заяви, че иска да види дали народните представители ще се организират да сезират Конституционния съд (КС) за въпроси, които са с откровени съмнения, че са противоконституционни. Той обясни, че и това трябва да стане преди провеждането на референдума, а не след това.

Плевнелиев: Нелогично е да има два пъти референдум по един въпрос, ще предприема действия

Крайно неразбираемо и нелогично е да провеждаме два пъти референдум по един и същ въпрос в рамките на една година. Това каза пред журна...

Точно така трябва да ме разбирате, каза Плевнелиев на въпрос дали би сезирал КС, ако депутатите не го направят. "Ако народните представители не формират ясна позиция за съмненията, аз в президентската институция ще взема своето решение", допълни той. Според него това трябва да се направи, за да могат съответните резултати от народното допитване да бъдат зачетени. 

Кандидатиране за втори мандат

Плевнелиев повтори, че в края на юни ще обяви дали ще се кандидатира за втори президентски мандат или не. "До 30 юни има много работа за вършене. До тогава – офертите настрана”, каза държавният глава.

По отношение на искането на ДСБ Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат, но като независим кандидат, президентът каза: "Не участвам и хората, които говорят и предлагат такива оферти, дават своето мнение".

Ветото няма общо с каквато и да е кампания на президента, каза Росен Плевнелиев по наложеното от него вето върху текстове от Изборния кодекс. "Наложих вето с ясни аргументи", каза той.

Президентът в отговор на тривиален въпрос: Готов съм да правя трето служебно правителство

По отношение на служебно правителство - правя го два пъти, ще го направя и трети път ако се наложи, но не искам да се стига до там. И д...

"Бях честен към българските граждани и казах, че до края на юни ще обява дали ще участвам или няма да участвам на президентските избори", каза още веднъж държавният глава.

Нима нямаме съдебна реформа, нима нямаме антикорупцуонно законодателство, каза Плевнелиев, според който това са важните теми на деня. По думите му една президентска кампания би изместила встрани тези въпроси. До юни месец, ще работя за това тези смислени действия в държавата да намерят реализация, след това може и да влезем в кампания, допълни той.

Коментирайки отношенията си с основната управляваща партия, Плевнелиев коментира: "Моите отношения с министър-председателя са коректни и много добри, такива са и с политическа партия ГЕРБ".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика