Референдумът на Слави Трифонов мина на първо четене през НС

1696
Референдумът на Слави Трифонов мина на първо четене през НС
Снимка: БГНЕС

Референдумът за промени в структура на Народното събрание и субсидирането на партиите, поискан от телевизионния водещ Слави Трифонов, мина на първо четене в парламента.

Решението беше подкрепено от 131 депутати, 18 бяха "против" 1 се въздържа.

Въпросите от референдума са за редуциране на броя на депутатите до 120 души, дали да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Предлага се и въпрос субсидията на партиите да е 1 лев за получен глас.

На вчерашното си заседание правната комисия допусна всички поставени въпроси без този за електронното гласуване, защото според комисията вече има решение по тази тема. Комисията по взаимодействието с неправителствените организации пък подкрепи и шестте въпроса, както направи и вътрешната в края на миналия месец.

При приемането на измененията в Изборния кодекс преди ваканцията си депутатите все пак решиха референдумът, иницииран от телевизионния водещ и екипа му, да се проведе заедно с президентските избори в края на годината. Първоначално управляващите приеха предложението на БСП национални допитвания, инициирани от граждани, да не могат да се провеждат с избори, но след това отмениха решението си.

По време на дебатите сценаристът Тошко Йорданов взе думата и се обърна към депутатите с думите: „Няма да представям референдума, вие прекрасно знаете какво предлагаме. Прекрасно знаете, че сме подкрепени от над 800 хил. граждани“.

Той подчерта, че това е първият референдум, който е иницииран не от президента, не от депутати, а от граждани. „В момента това Народно събрание е в исторически момент, не знам дали го осъзнавате. За пръв път можете да покажете, че сте Народно събрание. Можете да докажете, че представлявате хората, като се съобразите с искането им“, каза още Тодоров.

Вие не сте над народа, вие не сте богове, нито императори, трябва да чуете хората“, обърна се той към депутатите.

По думите му БСП трябва да покажат, че не мислят само за собствената си партия.

„Или влезте в историята като първото НС, което е чуло мнението на българските граждани или затвърдете мнението на хората, което имат за вас", завърши сценаристът.

След него думата взе председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който обяви, че той и съпартийците му няма да участват в дебатите, защото всичко около исканията на шоумена и екипа му било ясно. "Ние ще подкрепим всички въпроси", завърши той.

Мариана Тодорова от АБВ заяви, че референдумът е провокация към парламента и депутатите. „Времето ще покаже дали това е началото на нов политически проект“, обясни тезата си тя.

Депутатът „Атака” Магдалена Ташева успя да взриви пленарна зала със смях заради убийствената си критика, която изля върху референдума.

„Ама вие не сте ли чели Конституцията”, попита Ташева колегите си депутати и предложи референдумът да отиде в коша.

Борисов раздаде "парите, спестени от референдума на Слави"

Премиерът Бойко Борисов съобщи във Facebook, че е "спазил обещанието си" парите, които биха се спестили от провеждането на референдума ...

Според нея този референдум се подкрепял от олигархията, която уж „Шоуто на Слави” искало да измете. „Кой предлага този референдум”, попита Ташева и даде отговор: „Офшорният милионер и чалгаджия Слави Трифонов.”

Атакистката обясни и как той е натрупал богатството си. По мнението ѝ, Трифонов забогатял чрез гостите на неговото диванче, осигурявайки им „подстригани и манипулирани” интервюта. Тя не спести обидите си към Трифонов, като го нарече „учиндолски шут” и „вариететен богаташ”.

По мнението ѝ, въпросите в референдума били неграмотни.

Ето въпросите, които от „Шоуто на Слави“ предлагат да се подложат на референдум:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Борисов: Не ме е страх от Слави Трифонов

Нямам страх от Слави Трифонов, добре дошъл на избори, когато иска. Това заявява премиерът Бойко Борисов по време на срещата му с предст...

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика