Правителството шикалкави с позицията си за Пакта за миграция на ООН

2768
Правителството шикалкави с позицията си за Пакта за миграция на ООН
Снимка: БГНЕС

Позицията на България по отношение на Глобалния пакт за миграция на ООН така и не стана ясна, дори и след съвместно заседание на вътрешната и външната комисия на парламента, предаде репортер на Actualno.com.

Никой от правителството не пое отговорност да отговори  дали България ще се присъдини към пакта или ще бъде уважено решението взето на Коалиционен съвет преди дни, че държавата ни няма да се присъединява към него.

Георги Свиленски обвини Цветан Цветанов в лъжа

Заместник-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски взе отношение по повод твърденията на Цветан Цветанов от тази ...

До пакта се стигна след съгласие между страните от общността, ЕС и ООН, че трябва да се търси общ подход за решаването на глобалния проблем.

Пактът по своя замисъл е декларация и няма правно обвързващ характер за страните членки. Това твърдение направи външният министър Екатерина Захариева.

"Ако България се присъедини към Споразумението за миграция на ООН можем да кажем кои части от него и мерки ще бъдат считани от нас за приоритетни и към кои цели няма да се приесъдиняваме и няма да бъдат приоритетни за България". заяви тя.

На заседанието БСП и Обединени патриоти се обявиха против присъединяването към Пакта за миграция, а ДПС заяви, че страната ни трябва да се присъедини към него.

Захариева обясни, че никой не е принуждавал България да се присъединява към него.  Външният министър отбеляза, че засега Унгария и Австрия официално са заявили, няма да се присъединят към пакта на ООН.

Нинова: Пактът за миграция на ООН е против българския интерес

Искаме дебат в българския парламент за позиция на България по пакта за миграция на ООН и ще предприемем парламентарните механизми това ...

По думите на Ектерина Захариева, според експертите на МВР, МВнР и МТСП - голяма част от мерките залегнали в Пакта ще бъдат от полза за България.

Вътрешният министър Младен Маринов коментира, че Глобалният пакт за миграцията не променя нищо за МВР и допълни, че България и сега работи за борбата с нелегалната миграция и разбиването на мрежите на контрабандистите.

По думите му към момента дейността на МВР допринася за това България да контролира напълно миграционната ситуация и да поддържа сигурността на външната граница на ЕС.

Той посочи като пример, че има над 30 случая, при които за първите шест месеца на годината са задържани над 250 лица на гръцка и турска територия по информация, подадена от българските органи на реда. Както и, че има образувани 131 разследвания за каналджийство.

Министерството на труда и социалната политика отбеляза, че по въпросите от неговата компетенция - трудовата миграция и социалното приобщаване, Пактът не предвижда абсолютно никакви нови ангажименти.

Полша върви към отказ от споразумението за миграция на ООН

Властите на Полша клонят към отказ от присъединяване към споразумението за миграция на ООН, заяви премиерът Матеуш Моравецки на съвмест...

През последните седмици БСП и ВМРО подеха инициатива протжв пакта. Първоначално против споразумението се изказа евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък обвини премиера Бойко Борисов, че се подготвя да присъедини България към пакта. Впоследствие от правителството ѝ отговориха, че не е взимано подобно решение, за да се стигна до съвместния дебат на комисиите. И след него обаче позицията на страната не стана окончателно ясна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика