Проф. Николай Радулов: Щетите от пробива в НАП могат да настъпят напред във времето

4967
Проф. Николай Радулов: Щетите от пробива в НАП могат да настъпят напред във времето
Снимка: iStock/Guliver

"Системите по света непрекъснато са обект на хакерски атаки. Там, където те са изградени лошо или са остарели, тези атаки са по-лесни." Това коментира в предаването "Тази сутрин" бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов във връзка с безпрецедентната хакерска атака в НАП.

"През последните години сме свидетели на хакерски атаки с пускане на вируси, които блокират системите. Тук обаче става дума за източване на бази данни с чувствителна информация. Очаквах прокуратурата да се сезира и да нахлуе в НАП. Това обаче не се случи", каза още проф. Радулов. Според него при такъв вид атаки обикновено има и човек отвътре.

Валери Симеонов не вижда проблем, че изтекли милиони ЕГН-та, но машините за гласуване са проблем

Защо трябва да очакваме, че България ще има най-сигурните системи по света? България не е по-различна от Европа, от света. Така лидерът...

"Най-слабото звено в тези информационни системи са именно хората – те са лесно манипулируеми, издават паролите и знаят задните вратички", на мнение е бившиятглавен секретар на МВР. По думите му щетите могат да настъпят напред във времето.

"Обикновено при такива системи се прави независима проверка от външен проверяващ, който прави хакерска атака, така че да види дали може да проникне в системата. Такива проверки обаче у нас не се правят. Това е най-показателният начин дали една система е добре защитена", обясни проф. Николай Радулов.

Той е на мнение, че не може нископлатени IT специалисти да изготвят електронни системи с висока защитеност. Най-добрите специалисти отиват там, където се заплаща добре – в чужбина или в западни фирми, които имат клонове в България.

Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация" не отхвърли възможността хората да бъдат изнудвани заради информацията, която изтече. "Това би било нарушение на закона, в някои случаи и престъпление", заяви той. Кашъмов бе категоричен, че българските институции трябва сериозно да погледнат на случая, а българското общество да бъде информирано.

"От гледна точка на източника на тази атака все още има спекулации. Трябва да дадем необходимото време и да не се спекулира с каквато и да било информация, за да може органите да установят кой е виновният", на мнение е експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Властите се оплакаха от "терористичната" хакерска атака срещу НАП

Терористично нападение срещу българските граждани и НАП – така властта определи хакерската атака, при която беше изтеглено огромн...

Той също е открил информация за себе си, ЕГН и подавана данъчна декларация от него. "За първи път информация в такъв голям размер става публично достояние за територията на България. Въпросът е да не го допуснем втори път", заяви Тулев.

"По последна информация е ясен пътят, по който тези данни са били достъпни. Става дума за широк обем лични данни и данъчно осигурителна информация, която е била противоправна изтеглена от НАП, която в момента е публична." Това каза за БНТ говорителя на НАП Росен Бъчваров.

"Изяснено е от къде се е случило това, по какъв начин, с коя електронна услуга на НАП, с какъв технологичен подход - хакерски", добави Бъчваров. По думите му по-важно е да се установи дали има други уязвимости на компютърните системи. 

"Съвсем скоро към екипа ще се присъединят и други частни компании и държавни органи“, подчерта той. "Този пробив е поправен, уязвимостта от този канал към момента е фиксирана и поправена. Ограничен е рискът на изтичане на данните. Продължаваме с цялостен одит на системите, за да бъдем сигурни, че подобно нещо не би се случило в бъдеще", коментира още говорителят на Агенцията. Бъчваров поясни, че до момента няма определен размер относно санкцията, която ще бъде наложена на НАП заради изтичането на личните данни. Той добави, че е възможно потребителите с изтекли данни да предявят и иск към Агенцията.

"Ние в момента сме фокусирани в това да се подкрепи информационната сигурност на Агенцията и да се предотвратят бъдещи изтичания, защото последиците са значителни", коментира още говорителят на НАП.

За хакерската атака - БСП иска Борисов да обясни пред парламента, ДБГ пита има ли крадени банкови сметки

Парламентарната група на "БСП за България" настоя в днешното заседание на парламента да участват премиера на страната Бойко Борисов, ми...

Пред bTV Бъчваров допълни, че въпросната система е създадена през 2012 година и е модифицирана през 2015 година. Пробойната в системата  е станала известна в края на юни, когато от нея е засечена необичайна активност.

Припомняме, че вече има арестуван по случая. Повече подробности може да прочетете в материала ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com