Страсбург осъди България заради македонската ОМО "Илинден" по още 3 дела

9301
Страсбург осъди България заради македонската ОМО "Илинден" по още 3 дела
Снимка: iStock/Guliver

Европейският съд за правата на човека в Страсбург постанови за пореден път държавата да плати компенсации на ОМО "Илинден" и нейни членове заради отказа на организацията да бъде регистрирана и забраната да провеждат митинги. Общата сума, присъдена този път, е 30 000 евро, пише lex.bg.

Обезщетения по 12 000 евро се присъждат по две от делата - първото, заведено от името на самата ОМО "Илинден", а другото от деветима нейни членове. И по двете дела Европейският съд постановява, че е налице нарушаване на свободата на сдружаване. Повод за тях са отказите на съдилищата в България да регистрират ОМО "Илинден". Такива през годините са постановявани много пъти, казусът е стигал и до Конституционния съд. Основният мотив за отказите е, че от целите на организацията може да се направи извод, че тя ще проповядва етническа омраза и създава заплаха за териториалната цялост на страната.

ЕК казала на Скопие, че не може да помогне за регистрацията на ОМО "Илинден"

ЕК изпрати „неприличен отговор“ до Европейския свободен алианс на въпроса, свързан с проблемите на македонското малцинство ...

За последните откази за регистрация (на Благоевградския окръжен съд и на Софийския апелативен съд), станали повод за тези дела в Страсбург, в решението на ЕСПЧ се казва: "Отказът да се регистрира "Илинден" представлява "ограничение" както на правото му на свобода на сдружаване, така и на неговите членове". И още: "Не е необходимо да се изследва дали това ограничение е било "предписано от закона" или преследвало легитимна цел, защото дори и да се предположи, че е така, то не е "необходимо в едно демократично общество".

Третото дело, свързано с ОМО "Илинден", по което Страсбург се произнесе вчера, е на брата на председателя й Йордан Иванов - Кирил Иванов. По него съдът присъжда обезщетение от 6000 евро, като признава, че освен правото на сдружаване е погазено и правото на ефективно средство за защита. Повод за него е отказ на властите в Благоевград да разрешат митинг на "Илинден", пише lex.bg, цитиран от Сега.

ЕСПЧ отхвърля претенциите на адвокат Хараламби Анчев срещу решението на Комисията по досиетата, с което той бе осветен като агент на бившата Държавна сигурност (ДС). От февруари до май 1997 г. той беше вицепремиер и правосъден министър в служебното правителство на Стефан Софиянски. Комисията по досиетата обяви неговата принадлежност към тайните служби през 2008 г. Съдът в Страсбург смята, че Комисията по досиетата е действала напълно законно. "Съдът приема, че подобно осветяване има за цел подобряване на прозрачността на публичния живот и допринася за увеличаване на доверието в институциите на страната след падането на комунистическия режим", се казва в решението на съда в Страсбург.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com