Учени: На празника си сме гневни и тъжни, искаме нормална държава

4469
Учени: На празника си сме гневни и тъжни, искаме нормална държава
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

В Деня на българските будители на 1 ноември 2017г., синдикатите на учените и работещите в областта на науката от Селскостопанската академия и Академията на науките БАН излязоха на протестен митинг шествие.

Шествието поднесе венци в знак на признателност пред паметника на Васил Левски и Св. Св. Кирил и Методий и ще връчи декларации в Министерството на финансите, Министерски съвет и Народното събрание. В декларациите се посочва, че 10 години няма никакво движение по отношение на заплатите и парите за наука. С тях се иска 5-6% от БВП да отиват за национални програми и стратегии за развитие на науката, както и 75 млн. лева за догодина за научни изследвания, за да може заплатите да се изравнят със средната заплата в България. Ако държавата не увеличи парите за наука, ще има серия от протести.

В Деня на народните будители - учени на протест за по-високи заплати

В Деня на българските будители на 1 ноември 2017г., синдикатите на учените и работещите в областта на науката от Селскостопанската ака...

По данни на учените, средната заплата в БАН е 776 лева, докато средната заплата в България е 1061 лева. 30% от учените в БАН вземат минимална работна заплата.

Пред обектива на Actualno.com учените обявиха, че протестират срещу геноцида на българската наука, мизерното и унизително заплащане на високвалифицирания труд, липсата на управленско отношение и адекватни решения за гарантиране на достоен труд и социална защита.

"В България за науката няма никакво внимание – нито от политици, нито от управляващи, което се вижда от бюджета, който са предвидили управляващите за следващата година. Десета поредна година учените и всички научни работници не получават достойно възнаграждение за работата си", коментира Валентина Васильонова – зам.председател на Федерацията на синдикатите от земеделието към КНСБ.

Как да спасим България - като се обединим около национални цели (ВИДЕО)

Не смятам с този проект да правя политическа партия. Седне ли партия да се занимава с това нещо, това означава, че противниците ще бъда...

"Средната работна заплата в Селскостопанска академия, която е една от двете академии в България заедно със БАН, е 730 лева, което е с около 300 лева по-малко от средната работна заплата в България. Това е научен труд, изискващ много години инвестиция в образование, умения, в информираност, в квалификация, специфични умения. Продуктът, които произвеждат, е с висока добавена стойност, той има принос към икономическия растеж на странта ни, за тази година е 4%", коментира още Васильонова.

Тя сподели, че от 1900 души в Селскостопанската академия около 67% от всички работещи са на минимална заплата, без значение дали са високовалифицирани специалисти или работя нещо, което не изисква такива квалификации.

Младите асистенти пък получават около 461 лева. "Работното време на един научен работник не започва от 9 и не завършва в 5. В останалата част от времето трябва допълнителен труд, време, средства, за да се подготви и образова, да бъде в течение на последните достижения", каза още Валентина.

Уволни ли Бойко Борисов с едно обаждане пиар в БАН?

Пиарът на Института по етнология и фолклористика към БАН Петър Кърджилов обвини премиера Бойко Борисов в натиск да бъде уволнен. Причи...

Снимки: Actualno.com/Румен Скрински

Тя и други протестиращи изразиха възмущението си от това, че няма увеличение на работните заплати на учените цели 10 години. "Хората са гневни, на празника си те са избрали за втора поредна година да излязат на протест на празника си. Ние искаме да бъдем нормална държава, да съхраним възрожденските си принципи на уважение към учения, нямаме бъдеще, ако не инвестираме в образование", завърши Васильонова.

Actualno.com припомня, че и в петък (27 октомври) над 9000 души излязоха на протестно митинг шествие по улиците на София, организирано от КНСБ. Протестиращите настояваха за стартова заплата от поне 700 лева за висшист, който започва работа по специалността си, поне по 100 лева над заплатата за работещите във всички сектори още от тази година, и запазване на добавката за клас прослужено време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

МВнР с важна препоръка към българите в Грузия

Градушка е паднала в района на Рожен (СНИМКИ)

Прогноза за времето - 4 май 2024 г. (събота)

Евростат: България е сред страните от ЕС с най-ниска продължителност на живота

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com