Управляващите разширяват пределите на неизбежната отбрана

3325
Управляващите разширяват пределите на неизбежната отбрана
Снимка: БГНЕС

Управляващите ще използват убийството в Пловдив, за да лансират промени в Наказателния кодекс и да разширят случаите, при които няма да се носи отговорност за убийство или друго престъпление, ако то е при неизбежна отбрана. Това стана ясно от думите на вицепремиера Красимир Каракачанов пред bTV.

Още през уикенда, когато в няколко града имаше протести в защита на д-р Иван Димитров от Пловдив, депутати от ВМРО заявиха, че имат готовност да внесат промени в Наказателния кодекс (НК). Димитров е обвинен за убийството на Георги Джевизов-Плъха при превишаване на неизбежната отбрана, който влязъл в гаража му, за да краде. Има и обвинение за държане на боеприпаси без разрешение - в апартамента му са намерени патрони за пистолет.

Случаят "д-р Иван Димитров" - неясни факти, гняв заради правосъдие в защита на престъпници

Твърде много факти по случая с д-р Иван Димитров са неизвестни и може да се окаже, че той е действал извън пределите на неизбежната сам...

"В сега действащия текст от НК неизбежна отбрана е, когато нападението е извършено във вашето жилище с насилие и взлом. Доста стара терминология, защото днес никой не влиза така. Ползват ключове, изключват аларми. Трябва да се разшири обхватът на неизбежната самоотбрана и да се даде право на хората да се защитават не само когато някой се опитва да проникне в жилището им, но и когато е застрашен животът им", заяви Каракачанов.

От думите на вицепремиера не стана много ясно как точно ще изглеждат текстовете.

По-рано през деня и Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" посочи, че вече са подготвени текстове и те са готови за гледане в парламента, но не бяха дадени подробности по въпросните текстове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика