Уволненият директор на БНР ще обжалва, не призна натиск заради Гешев (ВИДЕО)

2471
Уволненият директор на БНР ще обжалва, не призна натиск заради Гешев (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

С решението си СЕМ показа, че е над законите в България и цели дестабилизацията на БНР. Ще обжалвам, естествено. Това заяви освободеният от поста си на генерален директор на БНР Светослав Костов.

Костов се усъмни, че СЕМ може да са притеснени от започналите проверки в радиото, явно визирайки потвърдената от главния прокурор Сотир Цацаров информация, че има сигнал за нарушения по обществени поръчки. "Най-удобно е да се скрият зад свободата на словото", каза той.

Изрично попитан дали ще каже истината и ще обясни как така има огромни разминавания между неговата версия за спирането на програма "Хоризонт" за 5 часа на 13 септември и версията за случилото се на четирима други служители на радиото, включително Силвия Великова и техническия директор Пламен Костов (твърдящ, че Костов му е наредил да спре сигнала на БНР), Костов отвърна, че оставя прокуратурата да си свърши работата. "Тези хора, като изказват версиите си, казват мо-та-мо. Притесняваме, че г-н Пламен Костов е запазил по минути и часове какво е говорил по телефона", изказа гледната си точка Светослав Костов. Той така и не призна дали е имало политически и властови натиск върху него, а подчерта, че натискът върху него идвал от СЕМ и от хора, заинтересовани от сключването на договори по обществена поръчка. Уволненият генерален директор на радиото добави, че „съвети получава само от адвоката си.

Попитан колко пари са изчезнали от БНР, Костов отвърна, че преди три години радиото било на плюс от 1,6 млн. лева, сега се чакал дефицит от 4-5 млн. лева.

Същевременно адвокат Николай Кунев, който защитава Костов, изтъкна, че от СЕМ не са прави за решението, защото Законът за радио и телевизия (чл. 67) предвиждал толкова тежко наказание за "груби и системни нарушения", а Костов е направил едно нарушение. Освен това, на 13 септември информационните емисии на програма "Хоризонт" били излъчвани, по думите на Кунев, като в становището на Костов пред СЕМ били представени доказателства.

Костов обясни, че за около 3 месеца в БНР спестили малко над 1 млн. лева и заради това почнал проверка, за да разбере защо някой заложил дефицит в бюджета на радиото. Уволненият генерален директор каза това, след като обяви, че има проверки на институции и не можело за толкова кратко време да се запознае с всички тънкости на бюджета и разказа как бил на защита на бюджета на БНР миналата седмица, но колегите му от БНТ напуснали, докато бил там.

Отсечете му главата до оставката

"Царицата на сърцата изпече сладки за децата. Открадна ги момчето смело и срещу него има дело!" Луис Карол, "Алиса в страната на чу...

На Костов му бяха зададени и въпроси от агенция ПИК дали Антон Митов е катастрофирал със служебна кола (преди години), защото е бил пиян и дали бил "роднински обвързан" с "Радио Свободна Европа". Костов отвърна, че не може да коментира и да потвърди специално за причината за катастрофата. А за "роднинската връзка" уволненият генерален директор препрати за проверка към колектива на "Радио Свободна Европа". Там репортер е Борис Митов, който беше човекът, отговарящ за съдебния ресор в Mediapool.

Как започна процедурата по освобождаване на Костов – припомнете си в този материал.

С какви аргументи СЕМ освободи Костов – вижте в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com