Нов трус в БНР по случая "Силвия Великова" - оставка на директора на "Хоризонт"

11037
Нов трус в БНР по случая "Силвия Великова" - оставка на директора на "Хоризонт"
Снимка: Actualno.com

Подадох си оставката пред генералния директор на БНР – дали тя ще бъде приета, не е мое решение. Това заяви все още настоящият директор на програма "Хоризонт" Николай Кръстев, който нашумя с решението си да понижи емблематичната водеща на "Преди всички" Силвия Великова.

На въпрос защо си подава оставката, Кръстев отговори следното: "За отговорност за лоши действия". Той обясни, че действията му спрямо Силвия Великова предизвикали "вълна от недоумение". Кръстев каза и, че за него било изненадващо, че е станал директор на програма "Хоризонт" - припомняме, че той работеше в телевизия Bloomberg до края на август тази година, а при напускането му негов вече бивш колега написа във Facebook, че му желае успех, защото знае какво го очаква.

Николай Кръстев отрече да му е оказван натиск за решението за Великова. След пресконференцията обаче самата Великова каза, че снощи ѝ се е обадил Бойко Борисов и тя отдаде този акт като подсказка, че се е обаждал и на ръководството на БНР, за да промени решението си.

Същевременно, написалият оставката си Кръстев обясни, че в СЕМ имало сигнал за нарушаване на лични данни на малолетен от БНР. Той не даде подробности какъв е случаят, като препрати към сайта на СЕМ. На въпрос защо тогава вчера генералният директор на БНР Светослав Костов посочи като причина за свалянето на Великова длъжностната ѝ характеристика – тя била старши редактор, а не репортер и водещ, Кръстев не коментира по същество разминаването, а само че за него въпросът бил заради случая със СЕМ. Той отрече, че въобще е говорено с Великова за избора на нов главен прокурор, но призна, че ако не е на сегашната си позиция, а е просто журналист, е щял да подозира, че случилото се е точно заради избора на Гешев.

"Силвия Великова не е свалена, работата ѝ продължава, следващата седмица продължава - в сряда и петък, ще води сама", обобщи Кръстев при изрични въпроси на Actualno.com.

"Критичните въпроси не пречат на никого", защити Кръстев и официалната позиция на БНР, че е необходимо в отразяването на съдебната сфера да има "плурализъм", а Великова допуснала едностранчивост. Той обаче не можа да даде конкретен пример къде е липсата на обективност при Великова, но можел да го направи, ако му се даде възможност изрично да потърси. "Ако знаех, че ще ми искате примери, щях да се подготвя", обясни директорът на "Хоризонт", който добави, че трябвало като не може да осигури интервю с членове на ВСС за съответните предавания, да го каже. На питане дали не го е направила, Кръстев не можа 100% да потвърди.

Кръстев засегна и темата как Великова била неправомерно в отпуск - заради нарушение на графика, но на въпрос как така за едно денонощие се променя позицията, след като уж има нарушения на правилника, отговорът не беше конкретен. А като обяснение защо днес, 13 септември, Великова не води "Преди всички", отговорът беше, че тя имала нужда да помисли и се концентрира над новия график.

Относно днешната сутрешна профилактика на излъчването на БНР, Кръстев коментира, че не е технически професионалист, като уточни, че ръководството на БНР е водело разговори с НУРТС да не се прави профилактика сега, но безуспешно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com