Вече над 1000 потвърдени случая на COVID-19 в България, в Плевен има огнище

9730
Вече над 1000 потвърдени случая на COVID-19 в България, в Плевен има огнище
Снимка: МС

49 нови случая на коронавирус са потвърдени в България за последните 24 часа, 21 от тях са в болница. 1015 стават общо случаите, 5,1% е увеличението на дневна база. 795 от потвърдените случаи с COVID-19 са активни. Това каза началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

За пръв път има повече нови случаи от София - Плевен е със 17 случая, 13 са от завод "Мизия", като плевенската РЗИ не е намерила пропуски в дизенфекционния режим. Засега не се планира затваряне от 14 дни на село Буковлък - защото има 4 потвърдени случая, от 5000 жители, но Мутафчийски посочи, че местният оперативен щаб може да наложи карантина - по мнението на щаба засега не се налага. Националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев не видя условия и за затваряне на Плевен - въпросът е хората в града да спазват правилата за социална дистанция. В София има 16 нови случая от денонощието.

3 нови разболели се има и сред медиците - във Видин 1 лекар, две медицински сестри в други области, една от които в Бургас.

Рекорд от случаи на COVID-19 за денонощие в България

51 нови потвърдени случая на коронавирус има в България за последното денонощие. 16 от тях са приети в болница. Общо потвърдените случа...

174 души са вече излекувани. 47 души вече са починали, 2 за денонощието - жена на 77 години и 49-годишен мъж в "Пирогов", като щабът няма данни за придружаващи заболявания.

Що се отнася до болница "Св. Иван Рилски" в София, в клиниката по гастроентерология са установени двама болни - лекар и пациент. Припомняме, че от отделението по хематология тръгна зараза и то сега е затворено. "Има миграция на заболяването към провинцията - пациенти, лежали в болницата, прибрали се вкъщи и установени с коронавирус", каза директорът на столичната РЗИ.

По отношение на Видин, засега няма нужда от нов медицински персонал, по думите на Мутафчийски.

Не е панацея всички да си стоим 14 дни вкъщи - снижава заболеваемостта в много голяма степен, но не я премахва, коментира началникът на Националния оперативен щаб. Той не коментира въпрос кой ще носи политическата отговорност за всички взети мерки по време на извънредното положение. Но каза, че охлабването на мерките води до влошаване от епидемиологична гледна точка - това обаче, по негово мнение, е риск, който трябва да поемем по особено важни въпроси - като например лечение на онкоболни или хронични заболявания.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 22 април

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозн...

Тестване

Към 15 април в България са направени 15 850 PCR теста, а към днешна дата - 27 000 теста в цялата страна. Целта е да се правят по 7000 PCR теста, т.е. 1 на всеки 1000 души. Първа цел е да се тестват медиците на първа линия, а втората - всички болни с белодробно заболяване, особено пневмония, обясни началникът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев. Третата цел - болни от "трудови колективи", свързани със стратегически икономически дейности и държави структури.

Има възможности да се работи за повече PCR тестове, убеден е Кантарджиев. За бързите тестове от ново поколение професорът също видя бъдеще, защото при антитела igM може да се откриват много леки или дори безсимптомни случаи. Професорът наблегна точно на идеята да бъдат намерени безсимптомни случаи и каква е тяхната тежест в общата картина.

Още: "Все още - коронавирусът не възнамерява да отстъпва"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com