Костенец: градът на лечебната вода, вдъхновил Иван Вазов - 5G пътешествия

5510

Всички сме чували за ежегодния кукерски фестивал, който се организира в Костенец по повод Сирни Заговезни. Той бе и поводът да посетим този прекрасен край и да ви разкажем за него в специалната ни поредица, която реализираме в партньорство с Vivacom.

След като се разходихме из Трън и с. Бусинци, Панагюрище и Самоков, дойде ред за следващата ни спирка - любимият Костенец.

От хилядолетия хората избират Костенец, както заради удобното му местоположение, така и заради лековитите минерални извори. И днес градът е сред най-известните балнеолечебни центрове. Деветте естествени извора са събрани в общ каптаж с температура от 65 градуса, а водата в Костенец е втора по радиоактивност в България, трета в Европа и 25-та в света. Затова и тук е пълно с прекрасни хотели, къщи за гости и много, много места за почивка.

Едно от местата, които задължително трябва да посетите, е Костенският водопад. За него Иван Вазов пише в един от разказите си и дори му посвещава две стихотворения - "Над водопада" и "Водопадът плаче".

На финала на нашето пътешествие ще се отправим и към една от най-известните забележителности тук - крепостта Траянови врата. Тя се намира в седловината между два исторически средногорски хълма - Еледжик и Голак.

Гледайте видеото и елате с нас на новата ни разходка от поредицата за супер бързи 5G дестинации, осъществена с партньорството на Vivacom.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com