4 причини да ядем кивито с кората

25911
4 причини да ядем кивито с кората
Снимка: Pixabay

Кивито е цитрусов плод с ненадминати вкусови качества и доказани ползи за здравето. Той е беден на калории и подходящ дори за хората, спазващи режим за контрол на теглото, кръвната захар или отслабване. Съдържа ценни витамини, минерали и антиоксиданти. В кивито изненадващо се открива повече витамин С, отколкото в портокалите.

Витаминът е полезен за предпазване от грипни и вирусни заболявания и подпомага дейността на имунната система. Той е и чудесно средство за грижа за кожата и съхраняване на младостта и красотата ѝ благодарение на увеличаване на синтеза на колаген. Плодът е богат и на лутеин, предпазващ кожата от вредното въздействие на УВ лъчите. Лутеинът е и мощният фитохимикал, редуциращ вероятността от очни заболявания и  дегенерация на макулата при възрастни хора.

С помощта на тези напитки ще отслабнете без усилия

В сезона на изобилието от свежи плодове и зеленчуци отслабването е по-лесно от всякога. Всеизвестен факт, е че за да се избавите от изл...

Кивито е богато на фибри, с което плодът е идеално средство за подобряване на функционирането на храносмилателната система и червата. Съдържащият се в него витамин К се грижи за здравето на костите и е необходим за профилактика на остеопорозата, както и за пълноценно усвояване на витамин Д там, където е нужен.

В Китай кивито се използва от хилядолетия за профилактика и подпомагане не лечението на опасни заболявания като рак, както и при бактериални инфекции. Доказани са антибактериалните свойства на кивито дори върху щамове, резистентни на определени медикаменти.

Най-досадната част при консумацията на киви е обелването на кората му особено когато е недозряло. Това обаче може да бъде спестено, защото кивито се препоръчва да бъде консумирано заедно с обвивката за подобряване на здравословното състояние. Кои са причините за това?

  1. В кората на кивито се съдържат повече фибри, отколкото в самия плод. Фибрите редуцират риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет и ни помагат да сме сити по-дълго и да стопим излишните килограми. Консумацията на киви с кората съдейства да се увеличи приемът на фибри с до 50%.
  2. Кората на кивито е богата на фолиева киселина. Фолиевата киселина е незаменима при бременни дами и предпазва плода от увреждания.
  3. Кората на кивито е богата както на водоразтворими, така и на мастноразтворими антиоксиданти и предлага на цялото тяло силна антиоксидантна защита. Корите са по-богати на антиоксиданти от самия плод, а ползата от антиоксидантите  в борбата със свободните радикали, причиняващи множество заболявания, е известна и доказана.
  4. Кората на кивито е и най-богата част на витамин Е от него. Витамин Е е от доказана полза за стимулиране на имунната система, подпомагане на сърдечната система и кръвообращението, регулиране на кръвната захар, редуциране на риска от инсулти.

Имайте предвид, че текстурата на кожата на кивито може да е неприятна за някои хора и да причини дразнене на устата поради наличието на оксалатни кристали. Може да я изтържете грапавата част с кърпа, преди да консумирате кивито. Хората с анамнеза за камъни в бъбреците от калциев оксалат не трябва да консумират кивито заедно с кората му. Хората, алергични към плода, не следва да го консумират с или без кора.

Ето с какво да се храните, за да спите непробудно 8 часа

Всички сме се наслушали на съвети как не трябва да пълним стомасите си преди лягане и какво трябва да имаме на нощното си шкафче, за да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com