4-те неща, които лекарите препоръчват при нередовен стомах

1204
4-те неща, които лекарите препоръчват при нередовен стомах
Снимка: istockphoto.com

Ако се борите със запек, тези съвети ще ви помогнат да задвижите нещата възможно най-скоро.

Запекът има тенденция да се влошава с възрастта. Специалисти споделят как да се борим с него.

Ако имате запек внимавайте с тези храни и напитки

Ако се сблъсквате със запек, бъдете сигурни, че не сте сами – това е често срещан проблем, който има тенденция да се влошава с напредване на възрастта. Около 16 от 100 възрастни изпитват симптоми на запек, а 33% от възрастните на възраст 60 и повече години се справят с този не толкова забавен телесен проблем.

Запекът технически се определя като стомашно-чревно състояние, при което имате три или по-малко изхождания на седмица, въпреки че всеки го преживява по различен начин. По принцип, ако имате проблеми с изпразването на червата си толкова често, колкото искате или чувствате, че трябва, вие се справяте със запек.

Въпреки че повечето хора, които се справят със запека, го смятат за досаден факт от живота (това е най-често срещаното стомашно-чревно оплакване и е отговорно за 2,5 милиона посещения на лекари годишно), той може да дойде с усложнения.

Независимо дали се справяте с лек запек или сте имали сериозни усложнения, свързани с него, повечето от нас знаят едно нещо, което е вярно: идеалното е да останете възможно най-редовни. Поради тази причина разговаряхме с абсолютните експерти по здравето на стомашно-чревния тракт, за да разберем какво правят, за да избегнат запека и да останат редовни. Ето какво казаха те:

Ако се справяте със запек и сте човек, който похапва цял ден или прекарва дълги периоди от време, без да яде, намирането на ритъм в графика ви за хранене може да е полезно.

Нормалният ритъм на движение на червата на тялото е след период на почивка и след хранене. Така че за нея стремежът към постоянни часове на хранене и постоянен период на почивка са ключови.

Те ядат храни, богати на фибри

Вероятно сте чували, че фибрите са от ключово значение, за да останете редовни – и това е добър съвет. Храните, богати на фибри, са от решаващо значение.

Фибрите са вид въглехидрати. Храните на растителна основа като плодове, зеленчуци и зърнени храни ще ви помогнат да получите ежедневния си прием на фибри.Фибрите насърчават редовността, като помагат на храната да се движи през храносмилателната ви система. Това е така, защото фибрите абсорбират вода и натрупват изпражнения, което ги прави по-лесни за преминаване.

Фибрите също добавят обем към вашите ястия, което може да ви помогне да се чувствате сити за по-дълги периоди от време, обясни тя. Търсете овесени ядки, ядки, семена, плодове и зеленчуци, за да получите дневната си доза. Ще искате да се стремите към 25 до 30 грама естествено. И се опитайте да получите дневния си прием на фибри от цели храни, преди да опитате добавки.

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Вжно е да получавате както разтворими, така и неразтворими фибри. Ще искате да имате много разтворими фибри (люспите от псилиум са пример за това) и неразтворими фибри, като плодове и зеленчуци.

Има няколко навика, които са от съществено значение за доброто изхождане, но този, който споменавам най-много, е правилната хидратаци. Трябва да се стремите към половината от телесното си тегло в унции на ден, за да сте сигурни, че пиете достатъчно течности.

Запекът не е забавен за никого и въпреки че тези съвети със сигурност могат да помогнат, ако имате хронични проблеми, не забравяйте да се свържете с Вашия лекар, за да го уведомите какво се случва. Те могат да ви дадат по-персонализирани съвети как да останете редовни или да ви насочат към гастроентеролог или диетолог, който може да ви помогне да съставите план за лечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ето някои основани на доказателства ползи за здравето от черния чай

Лесни съвети против запек по време на пътуване

8 изненадващи ползи за здравето от кориандъра

Ето кои са най-скучните зодии в леглото

С този трик ще правите картофено пюре като професионален готвач

Защо очите гноят и трябва ли да се лекуват сами?

Как да проверите сами състоянието на щитовидната жлеза?

Защо никога НЕ трябва да готвите наденица в еърфрайър

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 юни /валутен калкулатор/

Ето как да зареждате съдомиялна машина по правилния начин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com