Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако имате запек внимавайте с тези храни и напитки

19 май 2024, 10:37 часа

Запекът е най-често срещаното стомашно-чревно оплакване, засягащо милиони американци от всички възрасти. Колкото и да е разпространен, това е неприятен проблем, който вероятно бихте предпочели да избегнете. И това, което ядете, може или да помогне, или да попречи на нещата в отдела за изпражнения.

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Запекът обаче е нещо повече от честота на изхождане. Други симптоми включват болка или затруднено акане, усещане, че не сте изпразнили напълно червата си, подуване на корема, мудност и стомашен дискомфорт. Повечето хора се сблъскват с краткотраен запек в един или друг момент. Хроничният запек обаче е постоянен проблем, който може да повлияе негативно на качеството ви на живот и да доведе до усложнения, като хемороиди или фекални удари, ако не се лекува.

Когато имате запек, може също да изпитате подуване на корема, мудност и стомашен дискомфорт.

Може да получите запек поради дехидратация, липса на упражнения, промени в рутината ви (като пътуване), стрес, определени лекарства и здравословни състояния като синдром на раздразнените черва.

Но по-долу ще се съсредоточим върху някои от начините, по които вашата диета може да допринесе за проблемите ви със запек. Основният извод: Храните с високо съдържание на мазнини, но с ниско съдържание на фибри са склонни да бъдат най-лошите нарушители. Нито една конкретна храна или напитка няма вероятност сама по себе си да причини запек за повечето хора - обаче вашите ежедневни хранителни навици могат да влошат съществуващ проблем.

Рафинирани зърна

Известно е, че рафинираните зърнени храни като бял хляб, бяла паста и бял ориз са обвързващи и могат да допринесат за запек. Това се дължи на факта, че те са с по-малко фибри от пълнозърнестите храни.

Печени изделия като сладкиши, бисквити и торти, както и крекери и брашнени тортили също попадат под този чадър.

С рафинираните зърна, фибрите, от които нашите тела се нуждаят, за да улеснят храносмилането, се премахват по време на процеса на смилане.

Фибрите насърчават редовността, като помагат на храната да се движи през храносмилателната ви система. Това е така, защото фибрите абсорбират вода и натрупват изпражнения, което ги прави по-лесни за преминаване.

Сирене и млечни продукти

Сиренето е с ниско съдържание на фибри и високо съдържание на мазнини, което може да влоши запека.

Млечните продукти като сиренето обикновено са с високо съдържание на мазнини, но с ниско съдържание на фибри, което може да влоши запека.

За тези с непоносимост към лактоза, консумацията на млечни продукти обикновено води до диария и газове.

Червено месо

Червеното месо, като говеждо и свинско, не съдържа фибри и често е с високо съдържание на мазнини и желязо, като и двете могат да причинят запек.

Освен това е богат на протеини, най-засищащият макронутриент. Това означава, че може да се почувствате сити, след като сте изяли тази пържола или бургер, което ви прави по-малко вероятно да посегнете към храни с високо съдържание на фибри като плодове и зеленчуци.

Пържени храни

Пържени картофи, пържено пиле, пръчици моцарела и други пържени ястия могат да ви направят по-подкрепени.

Пържените, мазни храни са с много високо съдържание на мазнини и могат да бъдат трудни за смилане от тялото, което допринася за запек. Освен това, те често са лишени от фибри.

За други хора този вид храни могат да доведат до по-неотложни и разхлабени изпражнения - това наистина зависи от индивида и другите компоненти на диетата им.

Алкохол

Дехидратиращият ефект на алкохола може да доведе до запек при някои хора.

Алкохолът е друг, който причинява различни стомашно-чревни симптоми при различните хора. За много хора една нощ на пиене води до меки изпражнения или диария. В други случаи може да има ефект на запек.

Тогава защо алкохолът има този ефект? Алкохолът потиска освобождаването на вазопресин, хормон, който помага на тялото ви да задържа течности, като казва на бъбреците да реабсорбират вода, вместо да я отделят.

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Как да облекчим запека

В допълнение към намаляването на гореспоменатите храни и напитки, опитайте се да включите повече храни с високо съдържание на фибри в диетата си, за да ви помогне да останете редовни. Жените трябва да се стремят да консумират поне 25 грама фибри на ден. За мъжете този брой е около 38 грама на ден.

Експертите препоръчват храни като малини, ябълки и круши с кората, леща, боб, броколи, листни зеленчуци и ядки. Сините сливи, известни със своите слабителни свойства, също могат да бъдат добро домашно лекарство, което да опитате.

Ако не сте свикнали да ядете сини сливи и храни, богати на фибри, започнете с една до две сини сливи на ден. Можете да работите до пет или шест според поносимостта. Сокът от сини сливи също може да бъде ефективен, особено топъл сок от сини сливи, тъй като топлите течности като цяло могат да ускорят храносмилателната подвижност.

Когато увеличавате приема на фибри, действайте бавно и не забравяйте да пиете достатъчно вода, посъветва тя.

Нуждаем се от адекватна хидратация, за да помогнем на фибрите да се усвояват правилно в тялото. Ако не пиете достатъчно вода, храните с високо съдържание на фибри всъщност могат да ви доведат до запек още повече.

Включването на повече храни с високо съдържание на фибри като листни зеленчуци може да помогне за облекчаване на запека.

Включването на повече храни с високо съдържание на фибри като листни зеленчуци може да помогне за облекчаване на запека.

За да облекчите запека, можете също да опитате да изпиете чаша чай, тъй като горещата температура ускорява подвижността, а кофеинът стимулира червата.

Намаляването на стреса и упражненията също могат да помогнат за раздвижването на нещата.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес