5 често срещани грешки при почистването, които всеки прави

3251
5 често срещани грешки при почистването, които всеки прави
Снимка: Mariakray / Pixabay

На този свят има два типа хора: Тези, които намират почистването за забавно и релаксиращо, и тези, на които им прилошава от това. Независимо от това в коя категория попадате, има вероятност всеки да се възползва от малко помощ, за да бъдат банята, кухнята и дневната му безупречни. Ето как да отстраните шест от най-често срещаните грешки в почистването, които всеки прави.

1. ПЪРВО ПОЧИСТВАТЕ ПОДА

Помислете за това: Ако почистите подовете си с прахосмукачка и след това започнете да избърсвате стария рафт за книги, къде мислите, че ще паднат тези малки прашинки? Точно на току-що почистения под. Вместо да се налага да пускате прахосмукачка отново всеки път, когато почиствате от прахта от някой шкаф, използвайте гравитацията в своя полза и работете отгоре надолу. Отпадъците от най-високите повърхности ще паднат на пода и тъй като сте ги оставили за накрая, ще можете да изчистите всичко наведнъж. 

Хитри съвети за почистване на дома

2. ИЗПОЛЗВАНЕТО НА БЕЛИНА ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА МУХЪЛ

Обикновено белината се използва за премахване на мухъл, но тя наистина действа само върху гладки повърхности като стъкло, метал, пластмаса и плочки. Поради това тя никога не трябва да се използва върху подове от твърда дървесина, килими, гипсокартон или други порести повърхности в дома ви. За да премахнете мухъла от тези повърхности, ще трябва да пръснете водороден пероксиддиректно върху мухъла (просто направете бърз тест, за да се уверите, че няма да избледнее цветът на повърхността). Оставете го да действа за около 10 минути, преди да почистите и подсушите мястото. Алтернативно, ако предпочитате да избягвате агресивните химикали, сложете смес от една чаена лъжичка натриев бикарбонат (известен още като сода за хляб) и две чаши вода в бутилка с пулверизатор и я използвайте върху засегнатата повърхност.

Подът ще остане чист поне седмица, ако го измиете с това

Почистването на пода у дома е процедура, която трябва да се извършва редовно. Но често дори домакините, които го мият ежедневно, се опл...

Как да почистиш мръсната фурна за секунди?

3. НЕ ИЗПРАЗВАТЕ ПРАХОСМУКАЧКАТА

За да поддържате прахосмукачката си във върхова форма и да работи с пълния си потенциал, е важно редовно да изпразвате контейнера или торбата с отпадъците. Макар че някои хора препоръчват да изпразвате прахосмукачката всеки път, когато я използвате, можете да се справите и с изчакване, докато тя се напълни на около две трети. Но без значение колко често го правите, важно е това да бъде постоянна част от рутинната ви програма за почистване, защото пълната прахосмукачка няма да може да събере всички нежелани замърсявания и прах, които се крият в дома ви. 

Най-добрите домашни средства за почистване на мебели

4. ПОЧИСТВАТЕ НА ПРОЗОРЦИТЕ В СЛЪНЧЕВ ДЕН

Ето как да почистим фурната на печката, така че да лъщи от блясък

За да почистите бързо фурната от мазнини и сажди, първо трябва да премахнете всичко ненужно от нея. Премахнете рафтовете, така че нищо ...

Въпреки че може да звучи нелогично, в крайна сметка никой не забелязва петна по прозорците и следи от пръстови отпечатъци, ако не е слънчево. Най-добре е да избягвате да почиствате прозорците си в топли и ясни дни. Това е така, защото топлината от слънцето ще накара стъклото да изсъхне твърде бързо, оставяйки петна, ивици и размазани петна по повърхността. За да не губите време и усилия, оставете прозорците за ден, в който е облачно и по-хладно, така че стъклото да изсъхне за повече време.  

Домашни средства за почистване, които трябва да имате в дома си

5. ЗАБРАВЯТЕ ДА СМЕНЯТЕ КУХНЕНСКИТЕ СИ ГЪБИ

Вероятно сте чували това и преди, но не може да се подчертае достатъчно: Гъбите, особено кухненските, са развъдник на бактерии. С оглед на това е важно да сменяте кухненските гъби по възможност всяка седмица. Като алтернатива можете да опитате да ги дезинфекцирате сами в мивката, като ги потопите в смес от малко белина и повече вода за няколко минути. Ако искате да намалите отпадъците, много фирми вече произвеждат гъби, които са предназначени да се хвърлят в пералнята заедно с прането, което е чудесна новина за всички, които вечно забравят да сменят гъбите си. Но независимо от решението, което ще изберете, не задържайте старата гъба твърде дълго, особено ако изглежда мръсна и има неприятна миризма. Просто я изхвърлете в кошчето за боклук, защото ще започне да носи повече вреда, отколкото полза.  

Източник: Менталфлос

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Превръща и сламата в коприна: Мощна домашна маска за суха коса

Без пране: Страхотен трик, с който да почистите възглавниците

6 неподозирани храни, които трябва да се съхраняват в хладилника

Внимавайте: Тази програма за пране може да повреди пералната машина

Това е симптом на автоимунно заболяване, който се появява по време на сън

Защо се появява гадене след хранене

Защо мястото на инжектиране боли и как да облекчите болката?

Топ 5 флирт съвета, за да привлечете вниманието му/й

Повече от главоболие: Един ясен признак на хипертония, който се пренебрегва

Растителен протеин: най-доброто и най-лошото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com