5 начина да запазите ставите си здрави

5340
5 начина да запазите ставите си здрави
Снимка: iStock/Guliver

Колкото по-добре функционират ставите ви, толкова по-добре ще се движите и обратно. Затова е важно да ги поддържате в еластично състояние и да следите за признаци на проблеми.

1. НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ СКОВАНОСТТА

Един от първите признаци за износване на всяка става е общата скованост, особено след прекалено дълго пребиваване в едно положение. При по-големите стави, носещи тежест, като тазобедрените стави, например при слизане от колата след дълго пътуване, може да ви е трудно да се изправите и да направите първите няколко крачки.

Това са най-добрите витамини за костите и ставите

Подобно усещане може да се получи и при ставите, които не носят тежест, като например лакътя, след като сте били сгънати дълго време. Затова е важно да се раздвижвате от време на време, когато се заседявате на едно и също място за дълъг период от време.

2. РАЗТЯГАНЕ

Липсата на многопосочна ставна хлабина, известна още като "ставна игра", прави много по-лесно нараняването на ставите от случайни движения в ежедневието. Разтягането прави ставите по-малко податливи на травми и артрит. Например коляното или глезенът, които имат повече ставна гъвкавост, ще могат да се справят по-добре с неравностите на терена.

За какво може да сигнализират болките в ставите

3. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЦЯЛОТО ДВИЖЕНИЕ НА СТАВИТЕ СИ 

Често използваме ставите си само на половина от това, което могат. Ако в някакъв момент усетите, че вече не можете да използвате пълния обхват на движение, с който разполагате и имате усещане за дискофорт, това е ранен индикатор за проблеми, дори и да няма силно изразена болка. Рядко имате причина да вдигате ръката си над главата, но ако се уверите, че тя може да отиде там поне веднъж на ден, това означава, че тя ще бъде по-гъвкава и по-свободна, за да се движи и да работи с прецизност във вътрешния си функционален диапазон. Поради тази причина е важно да използвате целия капацитет на движение във всяка става, независимо дали става въпрос за палеца на крака или долната част на гърба ви. Например при големия пръст на крака отделянето му колкото е възможно по-далеч от останалите пръсти помага за предотвратяване на буниони.

Ако имате болки в ставите, яжте тази супа

4. УПРАЖНЯВАЙТЕ СЕ ВНИМАТЕЛНО

Сигурно сте чували израза „Work smart, not hard“. Той е чудесен пример и за тази тема. Правилните и концентрирани движения са много важни, когато стане дума за контузване на някоя става. Лошо съставените фитнес режими често водят до нарушаване на баланса на ставите, защото се концентрират върху повтарящи се ставни дейности в средния им диапазон, което просто подчертава моделите на ежедневна употреба. Това например правят упражненията с дъмбели за укрепване на бицепса, докато в действителност лакътят трябва да бъде напълно разгънат, за да се предпазите от развитие на "тенис лакът".

10 чудни съвета, с които можем да накараме болката в колената да изчезне напълно

5. НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ ДА СЕ ОГЪВАТЕ

Лумбалният отдел на гръбначния стълб е проектиран така, че да се навежда напред, а това дава възможност на дисковете на гръбначния стълб да се „смажат“, като раздвижват течностите около тях. Това става все по-необходимо с възрастта. Както вече споменахме, важно е да поддържате еластично състояние.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 април /валутен калкулатор/

Зодиите, които са родени за готвачи

Партньорът ви игнорира ли ви? Разберете какви биха могли да бъдат причините?

Какви са тайните на бенките на дясната ръка?

8 признака и симптоми на дефицит на витамин А

Опасно: Ето защо не трябва да спите на разтворени завеси

Невероятно: Ето какво се случва с тялото ви, ако пиете костен бульон всеки ден

Не може да отслабнете: Тези хранителни добавки ще ви помогнат

Колко съвместими са зодиите Лъв и Скорпион?

Най-лесният начин за прогонването на паяците е този

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com