10 чудни съвета, с които можем да накараме болката в колената да изчезне напълно

8558
10 чудни съвета, с които можем да накараме болката в колената да изчезне напълно
Снимка: iStock/Guliver

След една определена възраст, болката в колената е неотлъчна част от живота ни. При някои се появява по-късно, в различни зони и с различна сила, други са предразположени по генетичен път или заради професията си, но при всяко положение никой няма да се спаси от изпукването при изправяне и умората в краката, която идва с тях.

Има обаче 10 начина, с които можем да удължим времето, в което се чувстваме по-добре, по-здрави и без болка. Ако ги спазваме, ще си дадем няколко години на по-добра физика и здрави колене.

Два домашни лека, които ще ви избавят от болките в коленете

1. Качвайте се на колелото

Движението е сила и при едно редовно (и нормално като количество) натоварване и разтоварване на коленните стави, хрущялът ще бъде в добро състояние да приема хранителни вещества и да изхвърля отпадъчни. Така колената ще станат по-здрави и еластични. Ако вече имате проблеми, най-добре е да се консултирате преди подобни натоварвания със специалист и те да бъдат равномерни и плавни. Чудесни са колоезденето, плуването и водният фитнес.

2. Изчистете организма от киселини

Несъмнено никой няма да се изненада, че диетата е от изключително значение. Не прекалявайте с кафе, месо, сладки, както и алкохол. Вредни навици като цигарите, е най-добре никога да не допускате. Нарушен ли балансът между киселини и основи, излишна киселина започва да се отлага в съединителната тъкан и да тормози костите и хрущялите. Приемайте достатъчно продукти като зеленчуци, картофи и плодове. И не става въпрос да се ограничавате, когато сте със здрав организъм, но да балансирате диетата си така, че тялото да си набавя достатъчно от всяко нужно нещо.

3. Пробвайте да носите друг тип обувки

Дори неудобните обувки, могат да навредят на коленете ни. Знаете, че едни тесни или недобре изработени обувки, могат да причинят болки в гърба и кръста, като това важи и за коленете. Пробвайте да носите подходящи стелки или дори направо специални обувки, които да изправят тялото, да развиват мускулите на краката и по този начин да облекчават коленете.

4. Бабини илачи

Ако страдате от подуване на коленете, възпаления и подобни, студените компреси или тези с извара, биха свършили работа. Нанесе върху кърпа и превържете. При артроза пък облекчава топлината - електрическата възглавница или одеало ще свършат добра работа. Те разширяват кръвоносните съдове, за да може ставата да се храни по-лесно. Дръжте подобни компреси за около 30 минути, но и винаги се консултирайте с медицинско лице.

5. Развийте по-добра мускулатурата 

Здравите колене предполагат и здрави мускули, за тяхна основа. Все пак те обграждат ставата и я правят стабилна, а най-важен е четириглавият мускул на бедрото, който води колянното капаче. По принцип по-податливи са жените, които по хормонални причини са с по-слаби мускули, но упражненията за крака са простички и за тях не ви трябват никакви сложни уреди.

6. Медитация

Това са най-добрите витамини за костите и ставите

Грижата за костите и ставите е от изключително значение в средна и напреднала възраст. Ендокринологът д-р Надежда Фетисова споделя кои...

Китайската медицина твърди, че активността на сухожилията и ставите, е командвана от функционалния кръг на черния дроб, който при стрес, лесно излиза от равновесие. Ако се борите с много стрес, медитацията или масажите, ще са добра грижа за ставите ви.

7. Курс на лечение на коляното

Разбира се има и по-специализирани начини, според които да помогнете на ставите си. Това са вещества като глюкозамин и хондроитин, които са естествени съставки на колянната става и за подсилването ѝ, могат да се взимат по 1000 до 1500 мг хондоритин сулфат и 1500 мг глюкозамин сулфат, в продължение на 3 месеца. Може да се слага и хиалуронова киселина като инжекция. Подобни лечения обаче винаги задължително консултирайте с медицинско лице и никога на своя глава.

8. Разтоварване на коляното

Най-голямата вреда за коленете, е дългото стоене в седнало положение. Сгъването натоварва хрущяла и води до скъсяване мускулатурата на бедрото в дългосрочен план, а това води до придърпване на капачката. Вдигайте краката си на табуретка под масата и често се раздвижвайте напред назад. Ако обичате да спите в поза ембрион, това също вреди на коленете. Постарайте се да спите с изпънати крака.

Яжте тези храни на закуска, за да са здрави ставите ви и да забравите за болката

Обикновено закуската на повечето хора включва различни видове зърнени храни или хляб. Но консумацията им не са отразява добре на здраве...

Лекари съветват: Картофът може да се справи с болките в коленете

9. Да заложите на здравословните храни

Както вече споменахме, диетата е безкрайно важна част от състоянието на тялото ни. За ставите и хрущялите са от най-голямо значение селенът и витамин Е, които неутрализират свободните радикали, калцият и фосфатите за минерализацията на костите, цинкът за възстановяването на хрущялите, а манганът за поддържането на клетките на ставите млади. По повечко плодове и зеленчуци на ден, ще ви осигурят необходимото.

10. Акупунктура

Може би малко нестандартно, но акупунктурата е чудесна, когато ви боли от много време и не минава. Според немско изследване на две групи пациенти, 10-15 процедури с игли, при 51% от пациентите, води до подобрение, а лечението с лекарства помага само на 28%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Мис съвършенство: как да свалим мазнините по корема

Тази домашна захранка за шаран ще подобри вашия риболов значително

8 вредни комбинации от храни, които ядем ежедневно

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com