За какво може да сигнализират болките в ставите

7378
За какво може да сигнализират болките в ставите
Снимка: iStock

Ставите са важна част от нашата костна система, чрез които нашето тяло извършва много и различни движения.  Подложени на различни видове натоварвания, те често са жертва на травми, изкълчвания или възпалителни процеси.  Освен това при тях с годините се проявяват и различни заболявания, които водят до скованост, болка, а понякога ни до невъзможност човек да се движи. Кои са най-често срещаните проблеми със ставите, какви са симптоми и как да се справим с тях?

Остеопорозата е един от най-често срещаните проблеми със ставите. Това заболяване се проявява предимно в ставите на коленете и протича почти без симптоми. И все пак ако забележите, че ноктите ви стават по-чупливи или изпитвате болки в гърба или колената, то е добре да се посъветвате с лекар специалист, който да провери на какво се дължат тези проблеми.

Ако имате болки в ставите, побързайте да си направите тези компреси!

Масла от мента, чаено дърво и евкалипт Тези етерични масла се употребяват за успокояване на болки в ставите. Използват се за направа н...

Ревматоидният артрит е друго заболяване, което засяга ставите.  То се проявява със скованост в ставите на коленете, ръцете и краката, ограничено движение, а води и до деформация на пръстите. Сред честите симптомите, които се наблюдават при него са подуване на ставите, възпаления около белите дробове и намален брой на червените кръвни телца в кръвта.

Бурситът е състояние, което може да причини болка в ставите на ръцете и краката. Бурсите са пълни с течност торбички, които смазват ставите и когато една или няколко от тях се възпалят, при травма или нараняване, се появява болка и трудна подвижност на засегнатата става.

Нараняванията също могат да бъдат причина за проблеми със ставите. Такива често се проявяват в коленете, лактите или китките. Тези наранявания могат да бъдат в резултат на прекомерна физическа активност, изкълчване и претоварване. Симптомите, които подсказват за възникнал проблем са болка, подуване и ограничено движение.

Проблеми със ставите могат да се получат и от различни инфекции, които обикновено са в резултат от бактерии, попаднали в кръвта при хирургическа процедура или травма.

Как можем да се справим с проблемите в ставите и да облекчим състоянието си?

Износените стави скоро може да се лекуват с инжекция с коремни мазнини

Инжекции със собствена мазнина от корема на пациента ще помагат за възстановяването на износените му колене и глезени. Вече 120 души са...

– Най важни за здравето на нашите кости са калция и вит. D. Те имат свойството да намалят възпалението и да поддържат ставите ви в добро здраве. Ето защо специалистите препоръчват редовният им прием.

– Правилното хранене също оказва оздравително влияние върху ставите. Приемът на повече зеленчуци, плодове и риба, значително ще подобри тяхното състояние, а чаят от шипка, която е естествен антиоксидант ще се пребори с възпалението и ще предотврати увреждането на клетките.

– Специалистите алармират да внимавате с прилагането на топли или студени компреси при проблеми със ставите, защото има състояния, при които не се препоръчва затопляне или използването на студени компреси.

– Трябва да обърнете специално внимание и на физическото натоварване на ставите. В терапията по възстановяването им обикновено са включени различни упражнения или леки разходки, които поддържат подвижността им, но не ги натоварват.

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com