5 невероятни ползи от приема на куркума всеки ден

3442
5 невероятни ползи от приема на куркума всеки ден
Снимка: Pexels

Ако сте започнали да виждате добавки с куркума във всеки магазин за здравословни храни и аптеки, това е защото популярността им рязко нарасна през последните няколко години. Въпреки че ползите от куркумата едва ли са нещо ново – тя се използва в аюрведическата и китайската медицина повече от 4000 години – почти 20 процента от потребителите на добавки в САЩ на възраст над 55 години сега приемат добавки с куркума или куркумин, установи проучването на CRN Consumer Survey on Dietary Supplements от 2018 г.

Вижте още: 6 основателни причини да ядете повече череши 

Куркумата може да подобри здравето ви по няколко изненадващи начина и учените все още откриват нови ползи от добавката на куркума чрез изследвания. 

Въпреки че експертите са съгласни, че куркумата като цяло е безопасна, те казват, че има няколко неща, които трябва да имате предвид. 

Куркумата е подправка, получена от корена на Curcuma longa, цъфтящо растение, което се среща в Южна и Югоизточна Азия. В продължение на хиляди години куркумата се използва заради лечебните си свойства и като ароматна подправка за готвене в южноазиатските и близкоизточните кухни.

В западния свят куркумата също се e превърнала в една от най-популярните хранителни добавки на пазара.

Куркума срещу Куркумин

Куркуминът е основната биоактивна съставка в куркумата и това, което придава яркожълтия оттенък на куркумата. Въпреки че добавките с куркума и куркумин се рекламират като полезни за вашето здраве, някои медицински експерти казват, че добавките с куркумин са много по-мощни от добавките с куркума и следователно е по-вероятно да имат осезаемо въздействие.

Едно проучване, което анализира средното съдържание на куркумин във висококачествена куркума на прах, установи, че "чистата куркума на прах има най-висока концентрация на куркумин, средно 3,14 процента от теглото."

Въпреки това е важно да се отбележи, че за някои хора по-малко мощната доза може да е за предпочитане поради по-ниския риск от нежелани реакции, които могат да включват стомашно разстройство, гадене и, в тежки случаи, стомашни язви.

Колкото и страхотни да са хранителните предимства на куркумата, повече куркумин не е непременно по-добро, а твърде много може да бъде рисковано“, отбелязва Johns Hopkins Medicine.

5 ползи от куркумата

1. Куркумата и куркуминът се борят с възпалението

Възпалението е често срещана основна причина за редица хронични здравословни състояния. Това е основната причина добавките с куркума и куркумин да бъдат от голяма полза за вашето здраве.

Най-известната полза от куркумата се крие в нейните мощни противовъзпалителни свойства“, казва Дев Батра, доктор по медицина, двоен сертифициран съдов и интервенционален рентгенолог в Тексаския институт. "Куркуминът, основното биоактивно съединение в куркумата, работи за борба с възпалението на молекулярно ниво. Той инхибира активността на различни молекули, за които е известно, че играят роля при възпаление, като по този начин намалява подуването и дискомфорта."

Чрез редовната консумация на добавка от куркума можете да помогнете за облекчаване на симптомите, свързани със състояния като артрит, като същевременно намалявате риска от хронични възпалителни заболявания“, добавя лекарят.

2. Съдържат мощни антиоксиданти

"Забележителните антиоксидантни свойства на куркумата са още една причина да се обмисли приемът ѝ", казва д- Батра пред Best Life.

Куркуминът е мощен чистач на свободните радикали, онези нестабилни молекули, които могат да причинят оксидативен стрес и увреждане на клетките“, обяснява той. „Като неутрализира тези вредни съединения, куркуминът по същество защитава тялото ви от окислително увреждане и поддържа цялостното клетъчно здраве.“

Въпреки че са необходими повече изследвания, това накара някои да вярват, че куркумата има способността да помага за предотвратяване или борба с рака, да стимулира имунната система и много други.

Чрез включването на ежедневна добавка от куркума вие не само засилвате естествените защитни механизми на тялото си, вие потенциално намалявате риска от хронични заболявания, свързани с оксидативния стрес в дългосрочен план“, казва д-р Батра.

3. Полезни са за когнитивното и психичното здраве

Може също така да успеете да подобрите когнитивното и психическото си здраве, като добавите добавки от куркума към вашия режим, казва Батра. Изследванията подкрепят идеята, че куркуминът може да има невропротективни ефекти, като потенциално помага за поддържане на мозъчната функция и предпазва от свързан с възрастта когнитивен спад.

Освен това способността му да модулира невротрансмитери като серотонин и допамин може да подобри настроението и да подпомогне психическото здраве. Интегрирането на ежедневна добавка от куркума може да подхранва ума и тялото ви, насърчавайки холистичен подход към здравето и жизнеността“, отбелязва Батра.

Вижте още: Защо трябва да ядем свеж плод преди лягане

Всъщност едно скорошно проучване, проведено от изследователи от UCLA и публикувано в American Journal of Geriatric Psychiatry, установи, че куркумата подобрява както паметта, така и настроението при лица с лека, свързана с възрастта загуба на паметта. Изследователите теоретизират, че тези ползи може да се дължат на способността на куркумата да намалява възпалението в мозъка, което е свързано както с болестта на Алцхаймер, така и с разстройства на настроението, включително депресия.

Друг мета-анализ на рандомизирани контролирани проучвания установи, че куркуминът, активната съставка в куркумата, може да повиши нивата на мозъчния невротрофичен фактор (BDNF), протеин, който е важен за ученето, паметта и поведението.

Значителното положително въздействие на добавките с куркумин върху нивата на BDNF показва потенциалната му употреба при неврологични разстройства, които са свързани с ниски нива на BDNF“, пишат изследователите. Те могат да включват психиатрични, невродегенеративни разстройства и свързано с възрастта намаляване на мозъчната функция.

4. Кукркумата  може да подобри някои стомашно-чревни състояния

Приемането на куркума може също да помогне за подобряване на някои стомашно-чревни състояния, като лошо храносмилане, диспепсия и дори улцерозен колит.

Всъщност, едно проучване от 2020 г., публикувано в списание Annals of Gastroenterology, набира 380 възрастни с улцерозен колит, за да анализират адювантните ефекти на куркумин, когато се комбинира с мезаламин, лекарство, което обикновено се използва за лечение на заболяването.

Въз основа на нашето проучване комбинираната терапия с мезаламин и куркумин се свързва с приблизително три пъти по-добри шансове за клиничен отговор в сравнение с плацебо, с минимални странични ефекти“, пишат те.

5. Кукркумата има ползи за здравето на сърцето ви

Благодарение на своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, куркумата и куркуминът също могат да бъдат от полза за здравето на сърцето ви, показват предварителни изследвания. Въпреки това е важно да се отбележи, че са необходими повече изследвания - няма убедителни доказателства, че добавките с куркума могат да предотвратят сърдечните заболявания при хората.

Ранните проучвания показват, че куркумата може да помогне за предотвратяване на атеросклероза, натрупване на плака, която може да блокира артериите и да доведе до сърдечен удар или инсулт“, казва Маунт Синай. "При проучвания върху животни, екстракт от куркума понижава нивата на холестерола и предпазва LDL (лошия) холестерол от натрупване в кръвоносните съдове. Тъй като спира тромбоцитите да се слепват заедно, куркумата може също да предотврати натрупването на кръвни съсиреци по стените на артериите."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кардиолози: Тези плодове пазят сърцето здраво, яжте ги всеки ден

Невролог: Тези 4 подправки са чудесни за мозъка и подобряват концентрацията

Учени: Първият симптом на висок холестерол може да се появи през нощта

Яжте ги по-често: маслините предазват от язви

Изхвърляме ги, а не трябва: Защо листата от моркови са толкова полезни

Хормонът на щастието – как да го увеличим по естествен път?

Неподозирани ползи от консумацията на пъпеш

Кои са зодиите, които носят късмет на околните?

Опасно за здравето: 4 симптома, че сте прекалили с приема на вода

7 храни, които подобряват функцията на бъбреците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com